Dróntechnológia

Milyen kárt okozhat egy drón egy repülőgép szárnyában?

Ha használtunk már bármilyen hobbi célú drónt, akkor tudjuk, hogy vannak helyek, ahol egyszerűen tilos repülni. Ilyenek például a katonai bázisok, ahol nemzetbiztonsági okokból van korlátozás. A repülőterek pedig azért tiltott zónák, mert egy drón komoly károkat okozhat, ha repülőgépnek ütközik.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy 2018-ban több mint egy tucat repülőgép személyzete jelezte a HungaroControl légiforgalmi irányítóinak, hogy drónt láttak gépek közelében, melynek repülésbiztonsági szempontból komoly kockázata van.

Mennyi kár keletkezhet egy ilyen „találkozás” során? Ez attól függ, hogy mi és hol ütközik egymással.

A Daytoni Egyetemen végzett kísérletek során kutatók az elméleti ütközések különböző formáit tanulmányozták, beleértve azt is, hogy mi történik, ha egy drón nekimegy egy repülőgép orrkúpjának, vagy becsapódik a motorba.

Megpróbálták laborkörülmények között felmérni a repülőgép szárnyával való ütközés következményeit is, mely során szabványos hobbi drónt ütköztettek egy repülőgép szárnyával és megfigyelték mi történik a becsapódáskor.

Az ütközés ugyan tönkretette a drónt, de az nem esett szét darabjaira. A drón belesüllyedve a szárnyba jelentősen megrongálta annak fő elemeit. Ez madár szimulációk esetén nem volt tapasztalható. Egy madár ugyan sokkal nagyobb károkat okoz a szárnyélen, de egy drón mélyebben behatol a szárnyba, így nagyobb szerkezeti kárt okoz.

A kísérlet segíthet a fejlesztőknek és a repülésbiztonsággal foglalkozó szakembereknek, hogy jobban számszerűsíteni tudják a drónok okozta repülőgép károkat.

A vizsgálatról további részletek a Daytoni Egyetem weboldalán érhetők el.

Szólj hozzá