Hírek

Berepült egy drón egy katonai repülőtérre és leszállt egy orosz légtérfigyelő repülőgép tetején

Példátlanul merész és szemtelen akcióról tettek közzé vágatlan videót. Egy kisméretű felderítő drón berepült a Macsluliscsij katonai repülőtérre, ahol leszállt egy Berijev A–50 típusú orosz légtérellenőrző repülőgép radar tányérján, majd tovább repült.

A Macsuliscsi repülőtér egy fontos hadászati támaszpont. A 2022 októberében közzétett kémműhold képen valószínűleg MiG-31K „Foxhound” repülőgépek, mellettük pedig előkészített AS-24 „Kinzhal” hiperszonikus rakéták sorakoztak. A negyedik generációs, kétüléses, két hajtóműves, nehéz elfogó vadászrepülőgépek és a Kindzsal rakéták, amik 12 Mach sebességre is képesek jelentik ma az orosz fegyverarzenál leghalálosabb és leghatékonyabb fegyverzetét.

A brit védelmi minisztérium korábbi jelentése szerint a Minszkhez közeli Macsuliscsi repülőtéren hat darab Kindzsal hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31K típusú vadászgép állomásozott.

Macsuliscsi 2

A mostani drónfelvétel azért is érdekes, mert a napokban felröppent a hír, hogy a Macsluliscsij repülőtéren kamikaze drón támadásban megsemmisült egy Berijev A–50 típusú orosz légtérellenőrző repülőgép. Az  orosz “AWACS” -et az Il–76 szállítórepülőgép alapján terveztek a Berijev tervezőirodában a hasonló feladatkörű Tu–126 gépek leváltására. Az első A–50 1978-ban szállt fel, majd 1984-től hadrendbe állították. 1992-ig összesen 40 darab készült belőle, ám ma már az orosz légierő összesen csak 7 darab Berijev A-50-es típusú géppel rendelkezett.

Macsuliscsi 4

Január 19-én még amatőr repülőgépfigyelők szúrtak ki egy Berijev A-50-es légtérfigyelő repülőgépet, amint két MiG-31K vadászgép kíséretében felszállt a Minszk melletti Macsuliscsi légibázisról – írja a brit védelmi minisztérium.

Macsuliscsi

A repülő elvileg a január 16. és február 1. között tartott orosz–belarusz közös hadgyakorlatban vett részt. Február 26-án pedig arról érkeztek hírek, hogy egy belarusz partizáncsoport drónokkal megrongált egy Berijev A-50-est a Macsuliscsi légibázison. A csoport szerint két robbanás történt, amelyek megrongálták a gép elülső és középső részét, valamint a radarantennáját is. Bár az incidenst hivatalos helyről még nem erősítették meg, a pár órája a Twitteren és a YouTube-on is közzé tett drónfelvétel azt bizonyítja, hogy a Macsuliscsi légibázisra könnyedén behatolhatott egy kamikaze drón is.

Szólj hozzá