Hírek

500 dolláros drónok pusztítják el a 10 milliós amerikai harckocsikat

Az Ukrajnának szállított méregdrága amerikai M1 Abrams harckocsik egyre inkább áldozatul esnek az orosz drónoknak, amelyek csak töredékébe kerülnek – jelentette szombaton a New York Times (NYT). Még “az amerikai katonai erő egyik legerősebb szimbóluma” sem sebezhetetlen a támadásokkal szemben – írta a lap, amelyet magyarul az oroszhirek.hu hírportál szemlézett.

abrahams

A Washington által biztosított 31 amerikai tankból legalább ötöt már megsemmisített Oroszország, három másik jármű pedig megrongálódott dróttámadások során.

Az orosz hadsereg több mint egy tucatnyi, többnyire drónokról készült felvételt tett közzé, amelyek az amerikaiak által szállított eszközök megsemmisítését mutatják be.

A lap szerint a tankokról kiderült, hogy “könnyebben kiiktathatók a felrobbanó drónokkal, mint azt egyes tisztviselők és szakértők kezdetben feltételezték”. A New York Times idézte Markus Reisner osztrák ezredest, történészt és katonai szakértőt, aki “hihetetlennek” minősítette a helyzetet. A lap az orosz drónokat “nagy pontosságú, olcsó tankgyilkosoknak” is nevezte.

Markus Reisner

A drónok pontossága meghaladja a 90 százalékot – írta a lap, hozzátéve, hogy a nehézpáncélzatot is képesek eltalálni a leggyengébb pontjain.

A lap megjegyezte, hogy nincs “egyszerű, vagy egyetlen” módja annak, hogy egy harckocsit megvédjenek egy dróntámadás ellen.

Az amerikai gyártmányú Abrams harckocsik február végén jelentek meg a frontvonalon a donbasszi Avgyejevka város elfoglalása után az előrenyomuló orosz csapatok megállítására irányuló ukrán erőfeszítések során. Egy 31 darab M1 Abrams harckocsit tartalmazó tételt tavaly év elején ígértek Kijevnek, a végül katasztrofálisan sikerült ukrán ellentámadás előtt. A szállítás október közepére teljes egészében megtörtént, amikor a vereséggel végződött ukrán hadjárat már nagyrészt kimerült.

Szólj hozzá