Dróntechnológia Hírek

Hylight: hidrogénüzemű drón léghajó

A 2022-ben alapított és a franciaországi Brétigny-sur-Orge-ban található HyLight küldetése egy hidrogénüzemű léghajó drón, amelyet úgy terveztek, hogy óriási távolságokról gyűjtsön össze fontos adatokat üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül. Kevesebb mint két év alatt a HyLight hét iterációt fejlesztett ki léghajó drónjából, több mint 150 repülési órát gyűjtött össze.

1713212353999

Martin Bocken, a HyLight vezérigazgatója és társalapítójának elképzelése összefonja a szén-dioxid-mentesített technológiákat a repüléssel. Josef Rokusek, a HyLight technológiai igazgatója és társalapítója az INSA Lyonból származó gépészmérnöki alappal és a kanadai UQAR megújuló energiával kapcsolatos szakértelmével rendelkezik, és ő irányítja az úttörő léghajó drón fejlesztését.

A cég most jelentős, 3,7 millió eurós kockázatitőkére tett szert olyan alapoktól, mint például az Y Combinator, a Ring Capital, a Kima Ventures, a Collaborative Fund és Marc Tarpenning (a Tesla társalapítója – A Szerk.).

A legmodernebb hidrogén-léghajós dróntechnológiával működő HyLight fenntartható és hatékony alternatívát kínál az ipar sok területén a légi ellenőrzésekre a hagyományos módszerekhez képest. A HyLight technológiájának központi eleme a mesterséges intelligencia (AI) és a számítógépes látási képességek kifinomult fúziója. A nagyfelbontású kamerákkal és fejlett érzékelőkkel felszerelt HyLight drón léghajója pontos adatokat tud rögzíteni hatalmas területeken, megkönnyítve a hibák és anomáliák korai felismerését. A léghajó drón akár 10 órás repülési idővel és 350 km-es hatótávolsággal rendelkezik.

Hylight

A HyLight az Enedis-szel, Európa legnagyobb távvezeték-üzemeltetőjével együttműködve próbálja ki innovatív légi vizsgálati megoldásait, hangsúlyozva technológiájának iparági elismertségét és jelentős infrastruktúra-felügyeleti fejlődést elősegítő potenciálját.

„Ez a finanszírozási kör sarkalatos mérföldkövet jelent a HyLight számára, lehetővé téve számunkra, hogy megvalósítsuk elképzelésünket, miszerint nagyszabású infrastruktúra-ellenőrzést hajtsunk végre dekarbonizált módon és nagy pontossággal” – mondta Martin Bocken. „Beruházóink támogatásával készen állunk arra, hogy újradefiniáljuk az ipari ellenőrzési szabványokat, és megfeleljünk a növekvő környezetvédelmi és szabályozási követelményeknek.”

 

Szólj hozzá