Dróntechnológia

Drónos növényvédelem XAG P30-cal Magyarországon

Szabó Lujza “Agrárdrónok alkalmazása a magyar gazdák szemszögéből” című kutatásának összefoglalóját a közelmúltban olvashattátok portálunkon. Most egy Magyarországon kevésbé ismert drón márkáról beszélgettünk vele.
 

 
GO2FLY: Miért pont a mezőgazdasági drónok? Hogy kerültél kapcsolatba ezzel a területtel?

Szabó Lujza: Választásom azért esett az agrárinformatika területére, mert szerettem volna egy olyan témát mélyebben is megismerni, amivel eddigi tanulmányaim során nem kerültem kapcsolatba. Ezen túlmenően manapság egyre többször esik szó a nemzetközi és a hazai médiában egyaránt a drónokról és az alkalmazással járó előnyökről. Ezért foglalkoztatni kezdett, hogy a mezőgazdasági szektorban vajon mennyire elterjedt a használatuk.

Számtalan előrejelzésben olvasható, hogy az elkövetkezendő évtizedekben a Föld népességnövekedése igen nagy kihívás elé állítja a mezőgazdasági szereplőket. A FAO előrejelzése alapján 2050-re 9,7 milliárd főre nő a Föld lakossága, jól látszik tehát, hogy a mezőgazdasági termelés hatékonyságát növelni kell annak érdekében, hogy ne alakuljon ki élelmezési válság. Ezért is fontosak az olyan új, innovatív eszközök mint a drónok.

G2F: Ha jól tudjuk, kutatásod során igyekeztél elszakadni az ismert drón márkáktól, hogy találtál rá a XAG ipari drónokra?

SzL: A kínai XAG Ltd. intelligens növényvédelmi rendszerek gyártásával, forgalmazásával foglalkozik és 2020-ig Magyarországon még nem volt elérhető egyetlen drónjuk sem. A XAG Hungary Kft. ezt a rést felismerve kezdte meg ezen drónok forgalmazását és első drónjuk már ezen a nyáron munkába is állt a termőföldeken. Mivel magyar oldalakon nem találtam túl sok anyagot, így a cég segítségét kérve jutottam el Szabó Józsefhez, aki forgalmazás mellett oktatással és szervizeléssel is foglalkozik. Az ő tudására támaszkodhattam.

G2F: Miből áll, hogy épül fel az általad vizsgált, megismert rendszer?

SzL: A XAG rendszer távérzékelő drónból, permetező drónból, GNSS vevőkből, terepi és felhőbeni adatfeldolgozó berendezésekből, autonóm földi permetező robotból, és egyéb IOT eszközökből áll. Ezek az ipari berendezések kifejezetten mindennapi használatra lettek kialakítva. Fejlesztésükkor azt tartották szem előtt, hogy a végfelhasználók számára minél egyszerűbb legyen a működtetésük, mivel a drón töltése, vegyszerrel való ellátása, a repülési tervek felügyelete és a repülés kockázatmenedzsmentje így is rengeteg figyelmet igényel. Ipari drón lévén robosztus, tartós megoldások, funkcionális design jellemzi őket. Semmi lógó cső, kábel, túlméretezett alkatrész és felesleges eszköz nincs a felépítményeken.

G2F: Mi szükséges a rendszer kezeléséhez?

GSzL: A kezeléshez inkább alapvető, felhasználói szintű informatikai ismeretek szükségesek, mintsem drónpilóta képesítés, mivel a kínai gyártó az általa ajánlott konfigurációba nem tesz hagyományos távirányítót. A távirányítóra amiatt sincs szükség, mert a beprogramozott útvonalat hibátlanul, magabiztosan repüli le, emberi beavatkozás nélkül. Ha mégis szeretne a felhasználó beavatkozni, akkor a távirányítót külön megvásárolhatja. A drónok az előre meghatározott útvonalon repülnek cm-es pozícionálással a GNSS készülékeknek és a radaroknak köszönhetően. A permetező drón maximum 15 m magasan képes repülni a talajszint felett, tehát a vonatkozó EU szabályban meghatározott légtérhatár alatt.

G2F: A növényvédelmi munkáknál kiemelten fontos az előkészület. Ez a permetező drónok esetében hogyan történik?

SzL: A XAG nemcsak permetezésre alkalmas drónt gyárt, az XMission termékével a monitoring tevékenységet igyekszik megkönnyíteni a felhasználói számára. Kamera csatlakozójára 1 hüvelykes globál redőnyös 20 Mpx RGB szenzor, valamint szintén 1 hüvelykes 20 Mpx RGB szenzorból és négy multispektrális kamerából álló modul kapcsolható. A drón telefonról, tabletről irányítható, vagy az eszközök felügyeletéhez szükséges helyi hálózatot biztosító ACB1 eszközön található nyomógombokkal is vezérelhetjük. A távérzékelő drón üzemeltetéséhez viszont alapfokú drónpilóta képesítés szükséges.

XAG XMission

XAG XMission monitoring drón

 
SzL: Az adatfeldolgozást, vagyis az elkészült képek elemzését a gyártó által biztosított felhő szolgáltatással tehetjük meg. Ehhez stabil internet kapcsolatra van szükség, ami nem mindig áll rendelkezésre a termőföldek környezetében. Ha a felhasználó számára fontos az azonnali terepi feldolgozás, akkor ajánlott a XAG XSTation terepi feldolgozó állomás beszerzése is. Ehhez természetesen nem lesz szükség internet kapcsolatra, így nem kell a mobilinternet lefedettséget figyelembe venni az azonnali adatfeldolgozáskor. Az XMission által készített képekből nyert információk ezután felhasználhatóak a permetező drón repülési tervéhez. Ezek a feldolgozott légifelvételek, előállított domborzatmodellek a pontos, precíz beavatkozáshoz elengedhetetlenek.

G2F: És akkor beszéljünk kicsit a permetezésről…

Ha a korábban elvégzett felmérés alapján elegendő információ áll rendelkezésre, akkor már bevethető a XAG P30 2020-as permetező drón. Ez az eszköz 16 literes töltőkapacitásával és 38 kg-os felszálló súlyával elég tekintélyes eszköz, mégis elfér akár egy pickup rakterében az összes szükséges felszereléssel együtt. Ez azt jelenti, hogy a vegyszeradagoló, benzines generátor és az akkumulátorok töltéséhez szükséges intelligens gyorstöltő is könnyedén bepakolható, így nem kell a hátsó üléseket is felhasználni a hordozáshoz.

XAG P30

XAG P30 permetező drón

 
SzL: Természetesen fontos beszélni arról is, hogy mégis milyen teljesítményre képes ez a drón, mivel a gyorsaság és hatékonyság az egyik fő szempont a drón alkalmazásakor. Egy 18000 mA-es akkumulátorral 16 l vegyszerrel, szélcsendes időben 2-2,5 hektárt tud lepermetezni körülbelül 15 perc alatt, persze ez attól is függ, hogy mennyi fordulót kell megtennie. Érdemes tehát az útvonalat úgy megtervezni, hogy minél kevesebb fordulóra legyen szükség. Az akkumulátort a gyorstöltő 15 perc alatt feltölti, így a folyamatos munkavégzéshez általában 4-6 akkumulátorra van szükség.

A drón CDA szórófejekkel van felszerelve, minden szórófejnek saját folyadékszivattyúja van, melynek teljesítményét a drón szoftvere vezérli a sebesség és a meghatározott dózis függvényében. A CDA technológiának és a kalibrált szivattyúknak köszönhetően mindig a beállított csepp mérettel és dózissal kerül a vegyszer kijuttatásra, függetlenül a drón pillanatnyi sebességétől.

A vegyszer tartályba juttatásáról az intelligens vegyszeradagoló gondoskodik. Egészségügyi szempontból előnyös, hogy a kezelő nem érintkezik a vegyszerrel, mert zárt töltőrendszer van kialakítva. Ez azt jelenti, hogy a drón határozza meg a betöltendő vegyszer mennyiségét az elvégzendő feladat és csatlakoztatott akkumulátor pillanatnyi kapacitása függvényében. Tehát a drón nem visz felesleges vegyszert, csupán annyit, amennyi az adott feladat ellátásához szükséges.

Természetesen a differenciált kijuttatási tervet, legyen az vegyszer vagy tápanyag, a felhőalapú automatikus képfeldolgozó rendszerben működő mesterséges intelligencia segítségével készíthetjük el. A differenciált kijuttatást a XAG JETSEED granulátum szórórendszer segítségével tudja megvalósítani a P30.

G2F: Magyarországon nem egy ismert drón márka a XAG, mit lehet tudni még a gyártóról?

SzL: A XAG nem csak drónokkal foglalkozik, az R150 2020-as mezőgazdasági robot jármű szőlőben, gyümölcsösökben végezhet autonóm vegyszerező műveleteket. Alapvetően RTK rendszerrel van felszerelve, de ha zárt térben szeretnénk alkalmazni, akkor opcionálisan LIDAR-ral is elérhető. A LIDAR-os tájékozódás lehetővé teszi, hogy akár gabonaraktárakban is könnyedén tájékozódjon ez az eszköz. A jármű 80-150 literes tartálykapacitással és 270 fokban forgatható JET fúvókákkal van felszerelve. Ez 45 percnyi autonóm működést jelent, amihez csupán 2 db 18000 mA-es akkumulátorra van szüksége.

A cég IOT eszközöket is gyárt: jelenleg külterületen üzemeltethető IP kamerák, meteorológiai állomások, talajnedvesség mérő szondák érhetőek el a kínálatában. Ezek az eszközök napelemes energiaellátással rendelkeznek és a 4G/LTE modul segítségével felhőben tárolják a gyűjtött adatokat.

Képek forrása: XAG

Szólj hozzá