Dróntechnológia

A levegő után a vízben is – drón segíti a víz alatti kutatásokat

Fogadni mernénk, hogy a legtöbbek számára a drónok hasznosítását tekintve csakis a légtér ugrik be lehetőségként. Holott a különféle víz alatti drónok tudományos és egyéb célokra történő hasznosítása már bevett gyakorlatnak számít.

Használhatók például mesterséges intelligenciát alkalmazva a folyók műanyagtól történő megtisztítására, vagy mélytengeri merülés keretei között vizsgálva az óceán fenekét. A vadonatúj Seasam viszont szintlépést jelenthet a víz alatti drónok terén.

Seasam víz alatti drón

Mire használható a Seasam, az innovatív víz alatti drón?

Érdemes kiemelni előzetesen, hogy a Seasam drón egy korszerű szonár segítségével képes irányítani magát és elkerülni az akadályokat. Ami nagyban elősegíti azon funkcióját, hogy kiválóan hasznosítható a vízfelszín alatt lévő tárgyak vezeték nélküli filmezéséhez.

Mindezt HD videót készítve, akár hanggal együtt. Óriási előnye lehet a hasznosításának, hogy a Seasam drón nemcsak követni és észlelni tudja a búvárokat, hanem a felvett kép középpontjában is képes tartani őket. Mindezt rosszabb látási viszonyok között, akár éjszaka is. Ezáltal kétféle irány is kínálkozik hasznosításának szempontjából. Egyrészt a tudomány, másrészt a filmezés területén is komoly potenciál rejtőzik benne.

Seasam

Ahogy a tudomány hasznosítani tudja a Seasam drónt

A készülékbe épített GPS nyomkövető által a tudósok hajszálpontosan meghatározhatják a drón által észlelt valamennyi objektum helyzetét. Ehhez társul a mesterséges intelligenciával történő működésnek köszönhetően az egyszerű kezelhetőség, kifogástalan videóminőséggel és sebességgel együtt.

Már most látszik, hogy a Seasam drón remekül beválhat a víz alatti infrastruktúra ellenőrzéséhez és karbantartásához. Emellett a keresési és mentési feladatoknál, víz alatti felfedezéseknél, biológiai és környezetvédelmi kutatásoknál szintén komoly potenciál lehet benne, hiszen a Seasam bevetése által javítani lehet a víz alatti kutatások pontosságát és sebességét.

A filmipar is látja a Seasam drón hozzáadott értékét

Tisztán látszik ugyanis, hogy a Seasam rendelkezésre állása a víz alatti filmezést is egészen új magasságokba emelheti. A The Deep House című víz alatti thriller forgatásához például már használták is.

Könnyen lehet persze, hogy az óceán mélyén egy kísértetjárta házat felfedező búvárpár története csak a kezdet. Nem lepődnénk meg rajta, ha a távirányítóval vagy akár mobilkészüléken keresztül is irányítható felhasználóbarát víz alatti drón további produkciók készítésénél is közreműködne.

Dióhéjban a Seasam drón műszaki tulajdonságai

Ami a méreteit illeti, a Seasam drón 55 x 45 x 23 centiméter, az önsúlya pedig 9 kilogramm. A kezelés szempontjából mindössze egy személy szükséges, aki a vízre bocsátásában kell, hogy közreműködjön. A maximális sebessége 1,25 m/s, a segítségével elérhető maximális mélység pedig 100 méter.

Szólj hozzá