Drónok kora Dróntechnológia

Drónos életérzés – már a víz alatt is!

A horvátországi drónozás feltételeiről szóló cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a legnagyobb magyarországi drónforgalmazóként működő Duplitec Kft. tesztpilótája, Süli Andor – miközben az F7sailing csapatával szelte Horvátország vizeit – nem csak a levegőben, de a víz alatt is drónozott.

Tart még a nyár, utánajártunk hát, mit is lehet pontosan kihozni egy ilyen eszközből.

Qysea Fifish V6S víz alatti drón

A szórakozástól a professzionális felhasználásig sok minden van a palettán, ami a kis méretű járgányt illeti.
 

 
A FiFish V6S súlya 4,2 kg, sebessége 1,5 m/s. Maximálisan 100 méter mélységig képes leereszkedni, miközben elektronikusan stabilizált 4K/30fps videót és 12 megapixeles állóképeket készít. Kamerájának kimenete valós időben, az alkalmazásban megjelenik. Az extra megvilágításról két LED-es reflektor gondoskodik, amelyek együttesen 4000 lumen fényerőt adnak. El lehet tehát képzelni, milyen víz alatti felvételeket készíthet segítségével, aki kedvet kapott a – közel egymillió forintos – beruházáshoz.

Hajósoknak remek kiegészítő eszköz a Fifish arra is, hogy a hajó állapotát feltérképezzék vele anélkül, hogy búvárkodni kellene.

Elhivatott környezetvédők vagy erre szakosodott szervezetek körében szinte biztosra vehető a víz alatti drónozás sikere, ugyanis ez a technológia megoldást kínál a szemétszedésre, legyen szó tengeri vagy édesvízi környezetről. Talán itt tűnik ki leginkább a Fifish azon előnye, hogy a drón 18650 mAh-s lítium akkumulátorának egyórás feltöltése akár hatórányi használatra is elegendő lehet.

A fentieken kívül egészen prózai munkákra is befogható a vízidrón: például nagyméretű esővíz gyűjtő tartályok belső szerkezetének monitorozására, amiben az alábbi videó tanúsága szerint már itthon is bizonyított a Fifish.
 

 
Hogyan működik?

A víz alatti drónok megalkotásánál fontos szempontként esett latba, hogy a rádiójelek nem terjednek jól a vízben, az eszköz ezért egy elektromos kábelen keresztül kapcsolódik a parton vagy hajón tartózkodó felhasználójához. Az irányítás, hasonlóan a levegőben hasító UAV-okhoz, távirányítóval, valamint a felhasználó okostelefonján vagy táblagépén lévő iOS vagy Android alkalmazással is történhet.

A felhasználói élményt nagyban javítja a VR-szemüveges alkalmazás, ami fejkövető funkcióval rendelkezik. Egészen elképesztő élményt nyújthat ezáltal a víz alatti világ, hiszen a “pilóta” egyszerűen a fejmozgásával képes irányítani a drón mozgását – így az egyedi látványt is, amivel szembenéz. A mozgástartomány rendkívüli szabadságot biztosít: oldalirányban, előre, hátra, felfelé és lefelé mozoghat, valamint gurulhat, pásztázhat és dőlhet egyaránt.

Ha pedig mindez nem lenne elég, a Fifish interaktív videómegosztásra is alkalmas a közösségi média platformjain, beleértve az élő közvetítést is.

Cikkünk a DJI drónok magyarországi disztribútora, a Duplitec Kft. támogatásával készült.

Szólj hozzá