Dróntechnológia

VIDEÓ: Beltéri repülésre fejlesztett drón a jégbarlang mélyén

A Swisscom Ventures videón mutatta be azt a kutatási expedíciót, mely a világ legmélyebb jégbarlangjainak feltárására irányul. A projekthez a Flyability Elios drónját használják fel.

A dolog érdekessége, hogy a kutatócsoport beltéri drón-technológiát alkalmazott a világ legmélyebb, Grönlandon található jégbarlangjainak felfedezésére és dokumentálására.

A tudomány szempontjából nagy jelentőségű expedíció 2018-ban két héten keresztül zajlott a világ második legnagyobb jégtesténél (Antarktiszt nem számítva). A tudósok a mélyen a föld alatt lévő víz mozgását akarták tanulmányozni, hogy jobban megértsék az éghajlatváltozás olvadó jégre gyakorolt hatásait.

Miért éppen drón?

 
A drónos kísérletet megelőző korábbi expedíció során a tudósok csak mintegy 130 méter mélységig tudtak eljutni az óriási függőleges jégaknákban, amelyek az általuk tanulmányozni kívánt földalatti folyókhoz vezettek. Az új expedíción már az Elios-t, a Flyability ütközéstűrő drónját vetették be, hogy elérjék a mintegy 300 m mély jégaknák legalsó részét is, így fel tudják térképezni a víz mozgásáról, valamint a jégaknák alakját és stabilitását.

Flyability Elios

Az Elios elsősorban azért bizonyult jó megoldásnak, mert fejlett ütközés-toleranciával rendelkezik, továbbá sok más olyan funkcióval, amelyet a beltéri környezetben való repülés elősegítésére fejlesztettek ki.

A missziót Francesco Sauro, a Bolognai Egyetem bolygóföldtani és kutatási professzora vezette, rajta kívül pedig további világhírű geológusok, glaciológusok, barlangkutatók, földrajzkutatók, biológusok és sarkvidéki kutatók is részt vettek benne.

Szólj hozzá