Hírek

Triton az innovatív haditengerészeti drón

Az amerikai haditengerészet a közelmúltban mutatta be legújabb innovációját, a TRITON drónt a Gabon állambeli Libreville-ben, az Obangame Express gyakorlaton. Az autonóm vizi drón, a víz felett és alatt is képes működni, jelentős előrelépést jelent a kalózkodás, a kábítószer-kereskedelem és más, a Guineai-öbölben előforduló tengeri bűncselekmények elleni küzdelemben.

triton1

A TRITON tesztelésének időzítése nem lehet véletlen, hiszen a nigeri destabilizáló puccs után történt, amely arra kényszerítette az Egyesült Államokat, hogy evakuáljon egy jelentős, 110 millió dolláros drónbázist. Mivel a geopolitikai versenytársak, mint Oroszország és Kína, növelik befolyásukat a régióban, az USA szeretné megerősíteni partnerségeit Nyugat-Afrikában megmaradt szövetségeseivel.

A kéthetes gyakorlat olyan összetett műveleteket tartalmazott, mint a TRITON indítása és visszaemelése a USS Hershel “Woody” Williams hadihajóra.

1280px USNS Hershel Woody Williams T ESB 4 at anchor in the Chesapeake Bay on 15 September 2019 190915 N OH262 0709

A 775 font súlyú és több mint 14 láb hosszúságú TRITON vizi drónt az Ocean Aero építette. A gyakorlat nem volt zökkenőmentes. Az egyik drón hajóteste sérülést szenvedett a szállítás során, egy kisebb repedés keletkezett, amit gyorsan kijavítottak, bizonyítva a gyártó gyors reagálási képességét. Ezenkívül a torkolatban végzett tesztelés korlátokat jelentett, mivel a drón maximális sebessége megegyezett a torkolat árapályával, így gyorsan lemerült az akkumulátor. Ezek a kihívások és tapasztalatok segítik a drón fejlesztésének további finomítását.

A TRITON drónnak ígéretes jövője van. A fejlesztés vezetői kiemelik, hogy a robot hajó képes alámerülni, hogy elkerülje az észlelést vagy elkerülje az ütközéseket, javítva ezzel a lopakodó műveleteket. A drón akár nyolc napig is működhet víz alatt, vagy két hétig tartó felszíni küldetéseket hajthat végre, bizonyítva sokoldalúságát számos katonai feladatban, az akna kutatástól a tengeralattjáró felderítésig.

Az Obangame-gyakorlat után a drónok továbbra is az USS Hershel „Woody” Williams fedélzetén maradtak, újabb bevetésük és tesztjük várható a közelgő marokkói és esetleg az őszi portugáliai gyakorlatok során.
A vizi drón maximális merülési mélység: 100 méter, a víz fölötti maximális sebessége 5 csomó, míg a víz alatt 2 csomóval tud haladni. A TRITON súlya: 350 kg, hosszúsága: 4,4 méter, a magassága: 3 méter, szélessége pedig 80 centiméter.
Az akkumulátor teljesítménye 13,2 kWh, a napelemek: 740 Watt csúcs teljesítményre képesek. Kommunikáció rendszere a Silvus és az Iridium alapokra épül. A TRITON radar keresztmetszete igen alacsony, így nehéz észlelni a színsémája pedig már 100 méteres távolságból is megzavarja a vizuális észlelést. Az autonóm mély merülés lehetővé teszi a TRITON számára, hogy elkerülje az észlelést.

A TRITON drón bevezetése a nyugat-afrikai vizeken több, mint egy technológiai próba; ez egy stratégiai lépés. A helyi tengeri infrastruktúrába való folyamatos befektetésekkel az Egyesült Államok haditengerészete stabil és biztonságos tengeri környezetet kíván megteremteni a Guineai-öbölben, lehetővé téve a biztonságos kereskedelmi hajózást a nyílt vizeket minden érintett nemzet számára.

Szólj hozzá