Dróntechnológia Hírek

Működés közben mutatta be a moszkvai védelmi minisztérium az Orlan-30 drónt

Harctéri videót tett közzé a moszkvai védelmi tárca az Orlan-30 nevű drón harci bevetéséről. 

orlan 30 1

Az Orlan-30 drónt az orosz Speciális Technológiai Központ fejlesztett ki. Az Orlan-10 drón fejlettebb verziója. A drón alkalmas felderítési, megfigyelési és tűzvezetési feladatok elvégzésére repülőgépek és tüzérség támogatására. Az Orlan-30 szorosan integrálva van az önjáró tüzérségi egységekkel és az Msta-SM tarackkal. 2020-ban az Orlan-30 szolgálatba állt az Orosz Föderáció erőinél.

A drónt légi felderítés végrehajtására és nagy pontosságú lőszerek célba vezetésére tervezték, ami segít hatékonyan megoldani az ellenség felszámolásával kapcsolatos problémákat – mondta egy Start hívójelű személyzeti technikus. A drón könnyű irányíthatósága és nagy stabilitása lehetővé teszi, hogy nehéz időjárási körülmények között is működjön.

Az Orlan-30 felszálló tömege 31 kilogramm, a rakomány tömege legfeljebb 8 kilogramm. A szárnyfesztávolsága 3,8 méter. A drón akár 170 kilométeres óránkénti sebességet is elér, és akár öt kilométeres magasságig is felemelkedhet. Akár 6-8 órát is képes repülni. A repülési hatótáv 300 kilométer. A drónt mínusz 30 és plusz 40 fok közötti hőmérsékleten használható. Az indítása sínről történik, a leszállás klasszikus módja mellett ejtőernyős landolás is lehetséges.

863944

Az Orlan fejlesztéséről először 2010-ben esett szó. Az első teszteket 2015-ben végezték el. Líbiában és Szíriában a Wagner katonai magáncég használta először a drónokat. Most pedig az ukrán különleges katonai műveletben vetik be az orosz csapatok.

Szólj hozzá