Dróntechnológia

Tech-újdonság a Volansitól: bemutatták a VOLY M20-at

A Volansi, amerikai UAV-óriás május elején mutatta be új, nagy hatótávolságú drónját, a Voly M20-at. A bejelentés az USA Légierejéhez köthető Agility Prime Virtual Trade Show keretében történt meg, nem véletlenül, ugyanis a kifejezetten teherszállításra tervezett drónt tengeri és katonai műveletek támogatására fejlesztették ki.

A távoli vezérléssel autonóm repülésre képes UAV-val valamivel több, mint 9 kg rakomány, emellett pedig mintegy 4,5 kg súlyú felszerelés, szenzor szállítása oldható meg, amivel az eszköz versenyképes lehet kereskedelmi és katonai területen egyaránt. A gyártó által közölt teljesítménye igen figyelemreméltó: hatótávolsága eléri az 560 km-t, sebessége a 120 km/h-t, és érzékelőkkel felszerelve is több, mint 8 órán át tartó működést tudnak produkálni.

Technológiai szempontból további érdekesség, hogy a VOLY M20-at hibrid rendszer működteti: rotoros és fix szárnyú drón egyben, így az elektromos függőleges fel és leszállást kombinálja a toló hajtású előremeneti repülési móddal. Az eszköz ráadásul az ügyfél választása szerint működtethető megbízható, de nehéz üzemanyaggal (JP5 / JP8 / kerozin) vagy benzinmotorokkal. Ez a sokoldalúság azt eredményezi, hogy a repüléshez szükséges infrastruktúra-igény minimálisra szorítkozik.

Mint sok más technológiai újításra, erre is igaz, hogy a szélesebb közönségnek való bemutatását erősen hátráltatja a COVID-19 világjárvány. Emiatt a meghívásos alapúra tervezett repülési bemutatókra a korlátozások megszüntetése után kerül sor; addig a potenciális vásárlók a cég e célra létrehozott várólistájára iratkozhatnak fel.

Forrás: Volansi

Szólj hozzá