Hírek

Tajvan drónhadsereget épít Kína ellen

2022 nyarán, néhány hónappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, Tajvan elnöke kormánypártjának vezető tisztségviselőit hívta össze Tajpej belvárosába. A találkozó témája az volt, hogyan tudta Ukrajna az Oroszországgal vívott háborúban sikeresen ellensúlyozni egy sokkal erősebb ellenség előnyeit? Tsai Ing-wen elnök 77 oldalas belső tájékoztatót kapott a PowerPoint segítségével. Egyértelmű válasz volt: drónokkal.

tajvan1

Staff members carry Thunder Tiger Group’s unmanned aerial vehicles during a demonstration at a government-led Asia UAV AI Innovation Application R&D Center in Chiayi, Taiwan March 30, 2023. REUTERS/Ann Wang To match Special Report US-CHINA/TECH-TAIWAN

„A háború kezdete óta a korábban légi hátrányban lévő Ukrajna ügyesen használta a drónokat saját részleges légifölényének megteremtésére” – áll az előadásban. Tajvan számára azonban a jelentés sötétebb képet festett: a sziget veszélyesen lemaradt sokkal erősebb riválisától, Kínától a drónokkal való felfegyverkezésben. Tajvan jelenleg négy dróntípussal rendelkezik, ám mindössze száz darabból áll a flotta.

A szűk Tajvani-szoros túloldalán a kínai hadsereg, a Népi Felszabadító Hadsereg több mint 50 különböző dróntípusból álló arzenállal rendelkezik. Darabszámukra becslések csak a kínai állami médiában megjelent jelentések alapján vannak, ahol a drón flotta létszámát több tízezerre teszik. Ezek a drónok a sugárhajtású, nagy hatótávolságú megfigyelő repülőgépektől a szárazföldi csapatok által bevetett kis kvadrokopterekig terjednek.

Tajvan ezért „megnyomta a gombot” egy stratégiai terv kidolgozására. A „Drone National Team” program keretében Tajvan a sziget kereskedelmi dróngyártóit, valamint légiközlekedési és űrrepülési cégeit toborozta a katonasággal közös erőfeszítéshez, hogy felgyorsítsák egy saját, önellátó drón fejlesztési és gyártási programot.

A kormányzati tervdokumentum szerint a cél több mint 3200 katonai drón megépítése 2024 közepéig. Ide tartoznak a 2 kilogrammnál kisebb tömegű mini-drónok, valamint a nagyobb, 150 kilométeres hatótávolságú drónok is.  A termelés felgyorsítása érdekében a kormány először von be magáncégeket egy fegyverprogram kutatási és fejlesztési szakaszába. Eddig legalább kilenc magáncég csatlakozott a programhoz.

tajvan2

Taiwan President Tsai Ing-wen inspects a display of drones at an aerospace park of the National Chung-Shan Institute of Science and Technology in Chiayi, Taiwan, in this handout image released January 22, 2021. To match Special Report US-CHINA/TECH-TAIWAN Taiwan Presidential Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

A Thunder Tiger Group, amely leginkább arról ismert, hogy szabadidős és kereskedelmi célú rádióvezérlésű repülőgép-modelleket gyárt, szintén részese a kormány programjának. Szakértelemmel rendelkeznek a repüléstől a távközlésen át az elektronikus alkatrészek gyártásáig olyan alkalmazásokig mint a GPS-es helymeghatározás. Hawk Yang, a Thunder Tiger kutatás-fejlesztési részlegének vezetője a Reutersnek elmondta, hogy cége jelenleg drónokat fejleszt a tajvani hadsereg számára, beleértve a pilóta nélküli, 4 méter hosszú, rotorral felszerelt, hajón vagy szárazföldön használható megfigyelőhelikopterek, amelyek hatótávolsága 400 km, és akár hat órán keresztül is képesek repülni. 

tajvan5

Max Lo, Geosat Aerospace & Technology CEO and Chairman introduces their products to a member of a Czech Republic’s business delegation at their office in Taichung, Taiwan March 31, 2023. To match Special Report US-CHINA/TECH-TAIWAN REUTERS/Ann Wang

“Egy kis drón felrobbanthat egy tankot, ami tízmilliókat ér” – mondta, hangsúlyozva, hogy a modern hadviselés milyen gyorsan változik az aszimmetrikus fegyverek térnyerésével – olcsó, kézi lőfegyverek, amelyek ellensúlyozhatják a nagy, drága rendszereket. Az orosz-ukrán háború „nagy inspirációt” adott Tajvannak, Ukrajna orosz inváziója során az egész világ látta a drónok fontosságát. A jövő generációi számára a drónok nagyon fontos szerepet fognak játszani mind a polgári, mind a katonai alkalmazásokban. Egy fejlett iparággal rendelkező országból, mint  Tajvan nem hiányozhatnak a katonai drónok sem.” – mondta.

Tajvan drónok tömeggyártására irányuló törekvése része egy fokozódó katonai rivalizálásnak, amely megosztja Ázsiát. Az egyik oldalon az Egyesült Államok és szövetségesei, köztük Tajvan, Ausztrália, Japán és Dél-Korea áll, akik meg akarják őrizni az amerikai dominanciát a térségben. Másrészt az egyre határozottabb Kína, amely eltökélt szándéka, hogy megszerezze az irányítást a demokratikusan kormányzott sziget felett, és kiszorítsa Amerikát, mint a vezető regionális hatalmat.

Ebben a csúcstechnológiás fegyverkezési versenyben mindkét oldal katonai és civil kutatók küzdenek, hogy megszerezzék a vezetést számos területen, beleértve a mesterséges intelligenciát, az autonóm fegyvereket, a fejlett félvezetőket, a hiperszonikus repülést, a kvantumszámítástechnikát és a kiberhadviselést.

tajvan3

People take pictures of Thunder Tiger Group’s unmanned aerial vehicles (UAV) flying during a demonstration at a government-led Asia UAV AI Innovation Application R&D Center in Chiayi, Taiwan March 30, 2023. To match Special Report US-CHINA/TECH-TAIWAN REUTERS/Ann Wang

A Kínát kormányzó Kommunista Párt szerint Tajvan Kína elidegeníthetetlen része, és nem hajlandó kizárni, hogy erőszakkal a szigetet ellenőrzése alá vonják. Tsai szerint Tajvan már független ország, és megfogadta, hogy megvédi szabadságát és demokráciáját.

A jelentés kérdéseire válaszolva a kínai külügyminisztérium azt mondta, hogy „a tajvani hatóságok arra irányuló kísérletei, hogy „erővel utasítsák el az újraegyesítést”, és „külföldiekkel függetlenségre törekedjenek”, biztosan kudarcot vallanak. A kínai védelmi minisztérium és a tajvani ügyek hivatala nem válaszolt a kérdésekre. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma és a Fehér Ház szintén nem válaszolt a jelentéshez kapcsolódó kérdésekre.

Miközben Kína igényt tart Tajvanra, egyre gyakrabban vetett be drónokat a szürkezónás hadviselés kampányának részeként – szinte napi sorozatos megfélemlítő légi és felszíni hadműveleteket folytat a szigeten, hogy tesztelje és leépítse Tajvan védelmét. 

„Kína verbálisan és katonailag megfélemlíti Tajvant” – áll Tsai hivatala közleményében. “Minél provokatívabb az ellenség, annál nyugodtabbnak kell lennünk.”

Tavaly augusztusban derült ki, hogy Tajvan képtelen szembeszállni a kínai drónarzenállal, amikor a Tajvan által ellenőrzött Kinmen szigetet, amely a legközelebbi pontján kevesebb, mint 2 km-re található a kínai tengerparttól, kínai civil drónok vették körbe. Egy telefonos videó is felkerült a közösségi médiába, majd később a tajvani média is átvette azt, amin azt látható, hogy két katona kövekkel dobált egy drónt, amely az őrhelyük közelében repült.

A tajvani közösségi médiában megjelent bejegyzések, amelyek az incidenst „nemzeti megaláztatásnak” nevezték, széles körben elterjedtek a helyi sajtóban. A tajvani védelmi minisztérium kérdésre válaszolva közölte, hogy azóta a drón elhárító technológiát telepítették szigetre.

tajvan4

FILE PHOTO: Chinese UAV Wing Loong II is seen on the static display during the 52nd Paris Air Show at Le Bourget Airport near Paris, France June 20, 2017. To match Special Report US-CHINA/TECH-TAIWAN REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

Peking tavaly novemberben mutatta be legújabb pilóta nélküli rendszereit, köztük legfejlettebb harci és felderítő drónját: a Wing Loong 3-at. Kínai sajtójelentések szerint az interkontinentális drón hatótávolsága 10 000 kilométer.

 

 

Szólj hozzá