Hírek

Fémhulladékot gyűjtő cigányok egy orosz Orlan-10 drónt vittek a hulladéktelepre

A dél-oroszországi Tambov régióban a fémhulladékot gyűjtő cigányok egy orosz Orlan-10 drónt vittek a hulladéktelepre. Azt nem tudni, hogy mennyiért kívánták elkótyavetyélni a talált tárgyat, de vélhetően nem kapták volna meg a 120 ezer dolláros jármű értékének a töredékét sem. 

orlan10

Az alku nem jutott el a kézfogásig. A telepvezető azonnal hívta a rendőrséget és a katonai mérnöki osztagot. A rendvédelmi szervek most azt vizsgálják, hogyan került a drón a romák kezébe. (Korábban, 2022. március 13-án egy Orlan-10-est találtak egy szántóföldön Romániában, Beszterce-Naszód megyében.  – A Szerk.)

Az eset kivizsgálása sürgető, mert eddig legalább tíz Orlan tűnt el a radarok látómezejéből anélkül, hogy elérte volna ukrajnai célpontját. Ezek egy részét a tavaszi olvadások után találták meg. Több további eszköz heverhet még a tambovi régió érintetlen természeti környezetében.

A „Baza” Telegram csatornáján közzétett fotót a Pervomajszkij közelében a fémhulladék-begyűjtő állomás munkatársai készítették. Akik a rendőrséget is értesítették és kérték a helyi roma közösséget, hogy legyenek óvatosak a talált drónokkal, hiszen azok robbanóanyagot tartalmazhatnak. A rendőrség most vizsgálja, hol találták meg a drónt.

A frissített adatok szerint a drónt a vizsgálat után Moszkvába küldik.

Az Orlan-10 egy felderítő, pilóta nélküli légi jármű, amelyet a szentpétervári Speciális Technológiai Központ fejlesztett ki az orosz fegyveres erők számára. Az Orlan-10 kompozit törzse csökkenti a radarjelet. A legújabb Orlan-10 már felszerelhető VOG-25 mikrobombákkal, így páncélosok ellen is bevethető.

Jelenleg az Orlan az orosz hadsereg egyik kedvenc fegyvere, melyet a szentpétervári Special Technology Center (STC) vállalatnál fejlesztettek ki, és ott is gyártják. Ez az eszköz osztályzatokkal magasabb rendű, mint az Iránból beszerzett “buta öngyilkos drónok”, amelyeket az orosz hadsereg fokozatosan fejlesztéseivel szeretne kiváltani.

БЛА Орлан 10 на Украине 005

Az Orlan alkalmas különféle harcjárművek azonosítására, és hasznát veszik, ha tüzérségi  célpontokat kell felderíteni. Széles körben alkalmazható az elektronikus hadviselésben is, például az ukrán GPS-kapcsolatok megzavarására vagy radarok megvakítására.

A hírek szerint az Orlan-10 továbbfejlesztett csapásmérő változatát használták az ukrajnai 2022-es orosz invázió során, amely négy nagy robbanásveszélyes szilánkos lövedék szállítására volt képes. Egy 2024 februári bejelentés szerint a gyártó több mint 1000 darab Orlan-10 gyártását vállalta erre az évre.

Az Orlan-10, bár nem kifinomult, olcsó és egyszerűen kezelhető. Túl magasan repül ahhoz, hogy sebezhető legyen a rövid hatótávolságú légvédelemmel szemben, de túl olcsó ahhoz, hogy indokolttá tegye a költséges hosszú távú védelem használatát. A célpontok azonosításához elegendő rálátást biztosít a csatatérre.

Általános jellemzők

 • Terhelhetőség: 6 kg hasznos teher
 • Maximális felszállási súly: 15 kg
 • Indítási mód : összecsukható katapult platform
 • Leszállási mód : ejtőernyős
 • Max. szélsebesség induláskor : 10 m/s
 • Hajtőmű: 1 × Saito Manufacturing FA-62B egyhengeres, négyütemű, 0,71 kW (0,95 LE) motor

Teljesítmény

 • Maximális sebesség: 150 km/h (93 mph, 81 kn)
 • Harci hatótáv: 110 km (68 mi, 59 nmi)
 • Komp hatótávolsága: 600 km (370 mérföld, 320 tengeri mérföld)
 • Repülési idő: 16 óra
 • Maxilális repülési magasság: 5000 m (16 000 láb)

Repüléselektronika

 • Optikai képalkotás : Canon EOS 750D / EOS 800D digitális tükörreflexes fényképezőgép EF 85 mm f/1.8 USM objektívvel
 • Hőképalkotás : TM2005016-F19  Lynred PICO640gen2 infravörös kamerával
 • FPV kamera az irányításhoz

 

Szólj hozzá