Hírek

A Dynamite Nobel Defense Kaposváron hoz létre védelmi kutató központot

Védelmi kutató központ létrehozásáról kötött megállapodást a német Dynamite Nobel Defense (DND) GmbH és a Védelmi Innovációs Kutató Intézet (VIKI) Kaposváron. A tervek szerint drónokat fejlesztenek, amelyek 3D-s térképekkel aknamezők azonosítására, felderítésére is képesek lesznek.

9761231a7b60451ea4a0bdc953319e45

foto: sonline

 
Az erről szóló megállapodást Deme László haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkár, a VIKI vezérigazgatóhelyettese és Joachim Hutt, a cég vezérigazgatója írta alá. Az aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatóról az MTI-hez eljuttatott hangfelvétel szerint Avishey Reger, a vállalat elnöke hangsúlyozta, az innovációs központtal a magyar haderőt támogatják. A kaposvári a cég első ilyen külföldi létesítménye lesz.

dynamit nobel defence gmbh logo

Deme László többek között elmondta, a társaság a magyar honvédségnek biztosít páncélelhárító kézi fegyvereket. Kaposváron a tervek szerint drónokat fejlesztenek, amelyek 3D-s térképekkel aknamezők azonosítására, felderítésére is képesek lesznek.

A fejlesztés jelentősen hozzájárul a magyar védelmi képesség erősítéséhez.

A hír kapcsán a védelmiiparblog.hu megjegyzi: A Dynamite Nobel Defense (DND) GmbH már visszatérő partnere a magyar védelmi iparnak, amiről blogunkban korábban már tudósítottunk (lásd: Páncéltörő rakéták Magyarországról )

2022. december 11-én hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról írt alá szerződést Michael Humbek a Dynamit Nobel Defense (DND) német-izraeli tulajdonban levő hadiipari vállalat akkori ügyvezető igazgatója és Palkovics László az N7 Holding Nemzeti Védelmi Innovációs Zrt. vezérigazgatója.

A megállapodás aláírásakor jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a DND felügyelőbizottságának elnöke Avishay Reger is.

A megállapodás vállról indítható rakétafegyverek és alkatrészeik gyártását, továbbá reaktív páncélzati (ERA) elemek és alkatrészeik gyártását valósítaná meg Magyarországon. Az alkatrészgyártás beindítását és elsajátítását követően magyar fejlesztésű vállról indítható fegyver gyártását végeznék.

A gyártás a tervek szerint főképpen az Arzenál kiskunfélegyházi fegyverüzemében volt tervezve, de más hazai üzemek is szóba jönnek (a jelenlegi kaposvári fejlesztő vállalkozás vélhetően e filozófia része).

Szólj hozzá