Hírek

Új korszak a viharok utáni károk felmérésében

Az időjárási katasztrófák következtében okozott károk felmérése egy új szintre lépett, köszönhetően a Verizon és az Amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) legújabb együttműködésének. A két szervezet közös erőfeszítéssel egy olyan technológiai megoldást dolgozott ki, amely drónok és 5G hálózatok segítségével valós időben képes értékelni a viharok utáni helyzetet.

Verzion NOOA

Az új megoldás lényege a drónok és az 5G hálózatok kombinálása, amely lehetővé teszi a nagy sebességű adatátvitelt és a precíziós felmérést. A drónok gyorsan eljutnak a katasztrófa sújtotta területekre, ahol nagyfelbontású képeket és videókat készítenek. Ezek az adatok valós időben kerülnek továbbításra a Verizon fejlett 5G hálózatán keresztül a NOAA szakembereihez, akik azonnali értékelést végezhetnek.

A közös projekt részeként a Verizon Frontline, a vállalat vészhelyzeti válaszadási egysége, a NOAA-val közösen kutatásokat is végez az új technológiai megoldások alkalmazási lehetőségeiről a katasztrófák során. A kutatások célja, hogy még hatékonyabb és gyorsabb megoldásokat találjanak a vészhelyzetek kezelésére.

A technológia legnagyobb előnye a sebesség és a pontosság. Korábban a katasztrófák utáni felmérés napokig, sőt hetekig is eltarthatott, amíg a helyszíni vizsgálatokat elvégezték és az adatokat feldolgozták. Az új rendszerrel ez az idő jelentősen lerövidül, lehetővé téve a gyorsabb beavatkozást és a segítségnyújtást.

“Az 5G technológia és a drónok együttes alkalmazása forradalmasítja a katasztrófakezelést” – nyilatkozta Jane Smith, a Verizon technológiai vezetője. “Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a hatóságok gyorsabban reagáljanak, és hatékonyabban kezeljék a vészhelyzeteket.”

verizon frontline 5 6 1230x690 1

A Verizon és a NOAA együttműködése nem csupán a viharok utáni károk felmérésére korlátozódik. A hosszú távú cél az, hogy a technológiát kiterjesszék más típusú katasztrófákra is, mint például földrengések, erdőtüzek vagy áradások. A rendszer folyamatos fejlesztés alatt áll, hogy minél több adattípust és információforrást integrálhasson.

A Verizon és a NOAA közös erőfeszítései között szerepel az is, hogy az új technológiákat és módszereket teszteljék valós katasztrófahelyzetekben. Ezen kívül a két szervezet szoros együttműködést folytat a helyi és állami katasztrófavédelmi ügynökségekkel is, hogy a lehető legjobban kihasználják a rendelkezésre álló erőforrásokat és tudást.

Az innovatív megoldás nemzetközi figyelmet is kiváltott. Számos ország érdeklődik a technológia iránt, és vizsgálják annak lehetőségét, hogy saját katasztrófakezelési rendszereikbe integrálják azt. Az együttműködés és a technológia megosztása globális szinten hozzájárulhat a katasztrófák következményeinek hatékonyabb kezeléséhez.

A Verizon és a NOAA együttműködése egy példa arra, hogy a modern technológia miként járulhat hozzá a természeti katasztrófák hatásainak mérsékléséhez. A gyorsabb és pontosabb károk felmérése nemcsak az anyagi veszteségek csökkentésében segít, hanem emberéleteket is menthet. Az ilyen innovatív megoldások révén a jövőben egyre felkészültebbek lehetünk a vészhelyzetek kezelésére, és gyorsabban térhetünk vissza a normális élethez a katasztrófák után.

Szólj hozzá