Ipari drónok

Sugárbiztos drónok az arab világ első nukleáris erőművében

Az Egyesült Arab Emirátusok bejelentette, hogy drónok alkalmazásával fogják támogatni az arab világ egyetlen békés célú nukleáris energia programjának, az Abu-Dhabiban található Barakah Atomerőműnek a működését.

Barakah atomerőmű

Forrás: Barakah Nuclear Power Plant/AFP

 
A Közel-Kelet vezető drónipari cége, a Falcon Eye Drones a drónok munkahelyi biztonság növelésében betöltött szerepének erősítésére törekszik, aminek elsődleges indoka, hogy ezekkel az eszközökkel lényegesen felgyorsítható az ellenőrzési tevékenység. A cél: tiszta villamosenergia előállítása a következő 60 évben.

A drónok azon túl, hogy segítenek biztosítani az ország 32 milliárd dolláros erőművének biztonságát és megbízhatóságát, a környezetvédelem ügyére is pozitív hatást gyakorolhatnak ebben a térségben, ahol jelenleg még nem kap erős hangsúlyt ez a téma. A fejlesztés ugyanis az elvárások szerint évente mintegy 21 millió tonna üvegházhatású gáz-kibocsátást kompenzál, máshonnan nézve azzal egyenértékű, mintha évente 3,2 millió autó tűnne el az ország útjairól. Ebből is látszik, hogy az Egyesült Arab Emírségek a jelentős olaj- és gázkészletek ellenére megkezdte az alternatív energiaforrások, köztük nukleáris és napenergia fejlesztését is.

Ugyanakkor az erőmű hosszas késedelemmel történt megnyitása nem csak pozitív megítélést hozott. Egyes szakértők aggódnak a lehetséges – környezeti katasztrófától a nukleáris fegyverkezési versenyig terjedő – kockázatok miatt, amelyeket Barakah jelenthet az Arab-félsziget számára. A biztonság kárára menően olcsó kivitelezéssel vádolták az erőmű üzemeltetőit, hiányolva olyan megoldásokat, amelyek a modern európai a létesítményekben standardnak számítanak. Aggodalomra adhat okot az is, hogy a Közel-Kelet nukleáris létesítményei komoly célpontnak számítanak a légi támadások terén. Mindezek miatt többen megkérdőjelezték, hogy az Egyesült Arab Emírségek, amely rendkívül gazdag napfényben és szélben, miért tartja olyan fontosnak a megújuló energiaforrásoknál sokkal drágább és kockázatosabb atomenergiát.

Ezektől a kérdésektől függetlenül érdemes tudni, hogy a drónok alapvető szerepet játszanak a nukleáris telephelyek állapotfigyelésében szerte a világon. A hagyományos, földi technológiákhoz képest sokféle előnnyel számolnak, melyek közül első a biztonság, de nem elhanyagolható a rendkívül pontos térképezés és az időtakarékosság sem.

Gyakran előfordulnak olyan helyzetek, amikor egy erőmű munkavállalói nagy sugárdózisú területekre kénytelenek belépni, mert másképp nem biztosítható az üzem biztonságos működése. Ilyenkor nagy segítség egy drón. Az UAV-ok felhasználás terjedésének köszönhetően ma már lehetőség van arra, hogy az ilyen típusú munkából az embereket kihagyják, kiküszöbölve a veszélyes sugárterhelést.

Természetesen az atomerőművekben csak speciális, erre a célra optimalizált drónok alkalmazására van lehetőség. Az egyik ilyen típusú, USÁ-ban elterjedt drón az Elios, amely 800 Rem/óra sugárterhelés mellett is képes működni. (Ez az ember számára már biztosan halálos dózis, ugyanis 200 Rem-nél már fordulnak elő halálos esetek, 50 – 100 Rem között pedig különböző mértékű vérképi elváltozások történnek.)

Az atomerőművekben alkalmazott eszköz kiberbiztonsága központi kérdés, ami az Elios esetében úgy valósul meg, hogy a rendszer egy ponton sem kapcsolódik internethez.

Szólj hozzá