Hírek

Kamikaze drónokat szállít Magyarországnak a Rheinmetall

A német Rheinmetall AG hadipari vállalat egy közleményben jelentette be, hogy Magyarország kamikaze drónokat rendelt tőlük, méghozzá több százmillió euró értékben. A düsseldorfi cég azt is közölte, hogy már alá is írták a szerződést.

dron1

A lőszerek értéke az alacsony, három számjegyű millió eurós tartományba esik. A szállítás 2024-ben kezdődik, és a tervek szerint 2025-ben fejeződik be. A fegyverrendszer egyedülálló, autonóm célpont-befogási képességgel rendelkezik, beleértve a felderítést, a megfigyelést és a felismerést. Megkeresi, követi és megsemmisíti az ellenséges célpontokat.

A NATO-tagállamai a Hero típusú eszközöket használják. Az azonban nem derült ki a cég közleményéből, hogy a Magyar Honvédség pontosan melyik típusból rendelt.

dron2

A Hero rendszer már különböző célpontok ellen bizonyította hatékonyságát, beleértve a gyalogságot, a mozgásban lévő könnyű járműveket, a tankokat, az ellenséges erődítményeket, a légvédelmi rendszereket és a kritikus infrastruktúrát. Jelentős előnyöket kínál a modern hadviselés forgatókönyveiben. Gyors bevethetőségüknek, valamint független célkövető rendszere és bevetési képességeiknek köszönhetően a Hero Loitering Munitions a legfelsőbb parancsnokságtól a földön tartózkodó katonákig minden szinten működhet, és stratégiai és taktikai küldetésekre egyaránt alkalmas.

FRISSÍTÉS

Magyarország kamikaze drónoknak is nevezett cirkáló lőszerekkel fejleszti haderejét – jelentette be 2023. július 21-én Tusnádfürdőn a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor A békéhez erő kell! – NATO-csúcs után című pódiumbeszélgetésén arról számolt be, hogy lendületesen halad a magyar haderőfejlesztés, ezen belül az eszközfejlesztés. Kifejtette: a magyar haderő teljes átfegyverzéséről lehet beszélni, az elmúlt 6-8 évben beindult folyamat eredményeképpen az elavult szovjet technológia maradékát cserélik le újra.

A magyar haderőfejlesztés európai, azon belül is német-francia irányultságot vett. 2021-ben az Egyesült Államokat megelőzve Magyarország volt a német hadiipar legfőbb vásárlója, tavaly pedig – mintegy egymilliárd euróval – a második legnagyobb Ukrajna után – részletezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az eszközoldali fejlesztés folytatódik, mint mondta, Magyarország az orosz-ukrán háború katonai tanulságai alapján hozott döntést egy újabb csúcstechnológiás, izraeli technológián alapuló német-izraeli koprodukcióban gyártott eszköz, az úgynevezett cirkáló rakéták beszerzéséről.

A tárcavezető a közmédiának elmondta: Magyarország a Rheinmetall – UVision konglomerátummal vásárol nagyon modern, nagy pontosságú csapásmérő képességgel rendelkező, célpont híján visszavonható drónokat.

“De a haderőfejlesztés egyéb aspektusai is folyatódnak, területvédelmi komponenssel egészítjük ki a hivatásos haderőt, így nemcsak a támaszpontszerűen jelen lévő high-tech eszközökkel felszerelt hivatásos katonák fogják az országot védeni, hanem az országban kapillárisszerűen, minden egyes járásban jelen lévő tartalékosokkal a háttérobjektumok védelmével foglalkozó komponens is létrejön” – közölte a honvédelmi miniszter.

Szólj hozzá