Dróntechnológia

Alkalmazkodó drónok a katasztrófák feltérképezéséhez

Mindenféle formájú és méretű drónok léteznek már. A Zürichi és Lausanne-i Egyetem kutatói jelenleg egy olyan quadcoptert készítettek, amely repülés közben meg tudja változtatni alakját és méretét.

A katasztrófa helyszínekről tudjuk, hogy a legritkább esetben közelíthetők meg szabadon. Rendkívül értékesnek bizonyulhat tehát egy úgymond „alkalmazkodó” drón, hisz így a szűk, nehezen megközelíthető, problémás helyekre is bejuthat.

Kísérleti projekteknél gyakran előfordul, hogy a kutatók az állatvilágból vesznek példát, így inspirálódnak. Jelen esetben is mintaként szolgált, hogy néhány madárfaj oly módon tudja összeilleszteni szárnyait, melynek köszönhetően keskeny átjárókon is átfér.

“Megoldásunk mechanikai szempontból meglehetősen egyszerű, de nagyon sokoldalú” – mondja Davide Falanga, a Zürichi Egyetem kutatója.

A csapat quadcoptere négy hajtóművel rendelkezik, melyek mindegyike önállóan forgatható. A 4 karnak alapesetben szabványos X-alakja van. Amikor szűk átjáróhoz ér H alakzatot tud felvenni, de akár O alakba is össze tud zsugorodni, miközben a karokat a géptesthez hajtja. Ha ez nem lenne elég, akkor T-alakúvá is átváltozhat, amely lehetővé teszi, hogy a központi keretre szerelt fedélzeti kamera a lehető legközelebb kerüljön a fókuszpontjához.

A koncepció lenyűgöző, a kutatók mégsem végeztek még az “összehajtogatható” drón fejlesztésével. Javítani szeretnék annak szerkezetét, hogy három dimenzióban is teljes mértékben változtatható legyen, és így még több formát fel tudjon venni.

“A végső cél az lenne, hogy a drónnak olyan utasítást tudjunk kiadni, mint menj be az épületbe, vizsgáld meg a helyiségeket, gyere vissza, és mindezt önállóan tudja megcsinálni.” – mondta Falanga.

Forrás: Zürichi Egyetem

Szólj hozzá