Hírek

Óceánok világa – új nézőpont drónok segítségével

A drónfotózás fellendülése új megvilágításba helyezte az óceán megfigyelést is. A minap az 50 éves Joanna Steidle felvételei keltettek feltűnést, aki drónjával az Atlanti-óceán felett egy ködös júliusi reggelen cápákat keresett és talált.

capa3

A New York állambeli Southampton született Joanna Steidle a tengerparton töltötte gyerekkorát. 2015-ben vásárolt egy drónt és vissszatért az óceánhoz. Lefilmezte a mélyből előbújó púpos bálnákat, és cápa rajokat. Az elképesztő felvételek még a National Geographic figyelmét is felkeltették.

capa1

Steidle azt mondta: számára a cápák a legizgalmasabbak. Számos videója azt mutatja, hogy a félelmetes ragadozók halrajokra vadásznak. Lenyűgöző az a mód, ahogyan mozognak, és ahogyan kölcsönhatásba lépnek a körülöttük élő fajokkal” – mondta. – Mintha egy nagy büfén osztoznának.

Az elmúlt években amatőrök, fotósok, egyes tudósok, sőt a rendfenntartók is alkalmazták a drónokat a cápák tanulmányozására és nyomon követésére, így példátlan képet adva a világ egyik leghírhedtebb, de legkevésbé megértett ragadozójáról. A technológia lenyűgöző légifelvételeket eredményezett – a nagy fehér cápák letépik a púpos bálna tetemét, vagy békésen lebegnek néhány lépésnyire a szörfösöktől.

Nagyjából egy tucat cápafaj úszik a New York-i Long Island partjainál, köztük homoki tigriscápák, sötétcápák, homokcápák, valamint fiatal fehér cápákat is észleltek ezeken a vizeken.

Egyes amatőr drón videósok úgy vélik, hogy a cápákról készült képek segíthetnek eloszlatni a mítoszokat. Carlos Gauna, aki hobbiból drónos videókat készít a kaliforniai malibui partvidékről, számos képet készített fiatal fehér cápákról, amelyek mindössze pár lépésre lebegnek a szörfösöktől – és még sem bántották őket. A videókat közzéteszi YouTube-csatornáján, a The Malibu Artist-en, abban a reményben, hogy más nézőpontot mutasson a nézőknek.

capa2

“Az a felfogása a cápákról, hogy agresszívek lesznek, és mindig őgy gondolunk rájuk mint egy éhes szörnyetre” – mondta Gauna a BBC-nek.

Jon Dodd, az Atlantic Shark Institute alapítója úgy véli, hogy a drónok hasznos eszközei az állatok kutatásának. “Nem változtatják meg ezeknek a cápáknak a mozgását, így valóban tanulmányozhatjuk, mit csinálnak természetes környezetben” – mondta.

Szólj hozzá