Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Koncz Renátó

Örömünkre szolgál bemutatni egy újabb lelkes drónfotóst Koncz Renátó személyében, aki jól megkomponált, lendületes légifelvételeivel sokak tetszését nyerte már el. Ha tudni szeretnéd, hogyan kezdett fotózni, milyen eszközöket használ és mik a tervei, tarts velünk az alábbi cikk erejéig!

Koncz Renátó

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Koncz Renátó: 2018 novemberében vásároltam meg az első drónomat. Jó pár hónap alatt sikerült megtalálni az akkori potenciális gépet, egy Dji Mavic Air-t. A fotózás mindig is kedvelt hobbi volt számomra, viszont amikor először közelebbről is láthattam egy drónt, minden megváltozott… Rögtön eldöntöttem, hogy nekem is kell egy ilyen. Természetesen, akkor még jóval elérhetetlenebbek voltak ezek a gépek, mint ma. Mindig is vonzottak a műszaki cikkek, ezért hogy párosítani lehetett a fotózással, videózással, egyértelművé vált, nekem kell egy ilyen gép.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

KR: Hobbiként indult, de szerencsés vagyok, mivel már volt pár felkérésem, megkeresésem légifelvételek készítésére. Pár éve indítottam el Facebook-on a Koncz Renátó Légifelvétel oldalát, ahol már egyszerűbb megtalálni a munkáimat.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

KR: Egyedül. Rengeteg videót néztem YouTube-on, különböző Facebook-os csoportokban olvastam a posztokat, így próbáltam fejleszteni magam. Úgy gondolom, meg kell találni az egyediséget ennél a műfajnál is, akkor tudsz csak kitűnni a tömegből. Sokat kellett az elején gyakorolni a drón mozgatását, legfontosabb szerintem, hogy balesetmentesen tudjad irányítani. Ezután jöhet a kamera mozgatása is, párhuzamosan az irányítással. Mivel már úgy gondolom, eljuttattam magam egy bizonyos szintre (természetesen rengeteget kell még fejlődnöm) itthon nagyon kevés tanfolyam tudna merőben újat mutatni.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

KR: Egy DJI Mavic 2 Zoom-ra esett a választásom. Ahogy mondtam, elég sokáig kerestem a potenciális gépet, rengeteget olvastam utána, hogy melyik legyen a befutó. Két darab akksi mellé vásároltam még két darabot, mivel köztudott, hogy abból sosem elég. Autós töltő, szűrőkészlet, egy FMC táska, illetve koffer. A kiválasztás során elég fontos volt számomra a képminőség, az akkumulátor üzemideje és a kompakt méret. Úgy gondolom, hogy jól választottam, mivel egyszer sem hagyott cserben. Nagyon remélem, hogy lesz a szériának folytatása, előbb-utóbb vevő lennék rá.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

KR: Ez egy roppant nehéz kérdés. Nagyon sok kedvencem van, de ha egyet kellene kiemelnem akkor az a badacsonyi kikötős képem. A Balaton minden évszakban gyönyörű, mindig könnyű róla fotókat készíteni.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

KR: Főként tájakat szeretek fotózni, de mostanában elég sok elhagyatott helyet is meglátogattunk, ahol kívülről a drón rengeteget segít. Egészen más perspektívából mutatja meg az adott épületet. Azokat a helyeket szeretem, amik még nem annyira elcsépeltek.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

KR: Külföldön eddig sajnos még kevésszer tudtam kipróbálni a drónt, viszont semmilyen akadályozó tényezővel nem szembesültem. Itthon is egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány negatív eset volt. Általában a madarak eléggé védik területüket. Városokban a galambok, vízpartokon a sirályokkal szokott meggyűlni a bajom. Tavaly ősszel Óbudán a hegyekben drónoztam, amikor két sas kiszemelte a gépet. Egyből vissza is hívtam, mivel én léptem be a „felségterületükre”. Szerencsére a végén a kezemben tudott landolni a kis Mavic.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

KR: Sok hely van a listámon, legelső helyen Izland szerepel. Idén nyáron remélem összejön nyaralás során a Plitvicei-tavak drónozása is. Eszméletlen formák és színek tárháza található ott.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

KR: Csakis kizárólag online, de úgy rengeteg csoportban benne vagyok, és az Instagramon is rengeteg drónossal követjük egymást. Ott szokott menni az eszmecsere.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

KR: Pár év alatt nagyon sok drón tulajdonos lett, ami csak növekedni fog szerintem. Ez magával hozza, vagyis hozta a szigorúbb szabályozásokat is, főleg itt Magyarországon. A fejlődés pedig megállíthatatlan. Úgy hiszem a hobbi drónozáson kívül, a személy és áruszállítás is nagyot fog ugrani a következő 10-15 évben. Én személy szerint már nagyon várom ezt.

Szólj hozzá