Ipari drónok

Mekkora potenciál van a drónos permetezésben?

Az alábbiakban a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának tudományos főmunkatársa, Dr. Sisák István jegyzetét adjuk közre.

Kedves Kollégák!

Érdekes online beszélgetés felvételét hallgattam meg (lásd a linket lent). Egy amerikai cégnek, a Rantizo-nak a vezetőjét kérdezték abból az alkalomból, hogy az USÁ-ban először ők kapták meg az engedélyt, hogy hármas drón rajokat használjanak növényvédelmi célra.

A cég vezetője, Michael Ott elmondta, hogy Iowa államból indultak, de ma már 15 államban van engedélyük. A tavaly permetezett területhez képest százszoros lesz az idei, gyakorlatilag nem tudnak lépést tartani a kereslettel. Egy drónnal kb. 6,5 hektárt tudtak kezelni egy óra alatt, ez most a három drónos rajjal háromszorosára ugrik. Az év végéig további technológiai fejlesztéssel (automatikus permetlé töltés) óránként 24 hektárra fogják emelni a teljesítményt, és ez már összemérhető a földi gépekével, de csak negyed akkora beruházási költséget igényel.

A technológia legnagyobb előnyeként azt emelte ki, hogy nem kell az egész táblát kezelni. Pl. a rovarkártétel általában a tábla szélétől indul, és elég csak a ténylegesen fertőzött területet lepermetezni plusz egy puffer területet, ami óriási megtakarítás a teljes táblán végzett kezeléshez képest.

Elmondta azt is, hogy a legnagyobb gondot a gyors növekedéshez szükséges eszközözök beszerzése jelenti, pl. alig tudtak lajtos kocsit beszerezni a vízszállításhoz. A legnagyobb kihívás a munka során a logisztika, tehát az, hogy minden eszköz és anyag időben és pontosan a megfelelő helyen legyen a tábla szélén a drónos permetezéshez.

Az online beszélgetés itt érhető el.

sisakDr. Sisák István
tudományos főmunkatárs
Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet

Szólj hozzá