Drónok kora Ipari drónok

Hogyan hasznosítható a dróntechnológia a szőlészetekben?

A dróntechnológia rohamléptű fejlődésének hatásait ma már nem csupán a fogyasztói piacon érzékelhetjük. Felhasználásuk különböző iparágakban, szolgáltatási területeken, és a mezőgazdaságban is egyre népszerűbb, hiszen olcsón, hatékonyan és gyorsan képesek számos feladatot ellátni. Alkalmazási lehetőségeit egyre több szőlészet is felismeri, hiszen a termesztésben és a növényvédelemben is hasznos segítség lehet.

szőlő

Drónokkal a növények védelméért

Azáltal, hogy a drónnal való permetezés során nem tömörítik a talajt a nehéz permetezőgépek, a talaj levegősebb, a talajélet pedig intenzívebb maradhat. Így a szőlő egészségesebb körülmények között fejlődhet – magyarázta Herczeg Ágnes borszakértő az M2 Petőfi műsorában.

A műsorban egy DJI Agras T30-as permeteződrón próbarepülését nézhettük végig, ami egy repülés alatt 30 liter permetszerrel 1 hektárnyi területet tud kezelni. A drón nagy precizitással juttatja ki a hatóanyagot, és a növényvédő szerek terjesztése mellett levéltrágyázásra is alkalmas. Ez nagy segítség lehet többek között az eső után nehezen megközelíthető területeken. Vezérlőszoftverével beállítható többek között a sorok távolsága, a permetezendő vegyszer mennyisége és meghatározhatóak a domborzati viszonyok is, ami hatékony és gazdaságos munkavégzést eredményez.

szőlészet
Monitoring technológia a betegségek megelőzéséért

A monitoring drón technológia egy több részből álló folyamat, amely egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a talajvizsgálatot, és a növénybetegségek korai fázisban való felfedezését. A folyamat felmérő repüléssel kezdődik, mely során RGB és multispektrális kamerákkal gyűjtenek adatokat, amelyeket szoftver értékel ki. Használata egy újféle, precíziós termesztési szemléletmódot alakíthat ki, amely számos adattal segíti elő a jobb minőségű szőlő termesztését.

Megfigyelhető tehát, hogy az új dróntechnológiai vívmányok a szőlőtermesztést is új dimenzióba helyezik, hiszen már a termesztés korai fázisában számos fontos adattal segítik elő a minőség javítását, és károsanyag kibocsátás nélkül nehezen megközelíthető területeken is bevethetők.

Megtérülő, zöld megoldás

A drónok számos előnyös tulajdonsága mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a mezőgazdasági eszközökhöz viszonyítva elérhető árú, gyorsan megtérülő gépekről beszélünk,melyek használatát viszonylag egyszerűen el lehet sajátítani. A jó ár-érték arány azonban nem csak ezekben a körülményekben, hanem a hatékonyságban – vagyis permetező drón esetében a növényvédőszer kijuttatásban – is gyökeredzik.

DJI Agras T30

Gyovai Szabolcs, a MyDroneShool oktatója portálunknak adott interjújában kifejtette: a régi helikopterek akár 600-800 liter szerrel is tudtak repülni, és 50-60 litert kiszórtak hektáronként. A drónnal a 20-30 literekkel való repülés van előtérben, ezt a mennyiséget viszont sokkal precízebben, ezáltal környezetbarátabban és költséghatékonyabban lehet kijuttatni.

Az pedig, hogy egy technológia mennyire környezetbarát, egyre inkább kiemelt szempont, hiszen ismert, hogy az Európai Unió már most is egyre szigorúbb zöld kritériumok alapján nyújt segítséget az agráriumból élőknek, 2023-tól pedig egyértelműen a fenntarthatóság kerül a támogatások középpontjába.

Szólj hozzá