Dróntechnológia

Ehető drón puffasztott rizsből készült szárnyakkal

Ehető drón segíthet élelemmel ellátni a természeti katasztrófák következtében bajba jutottakat. Legalábbis ezt ígéri egy svájci kutatócsoport. Hogy miből készül és mennyi kalóriát tartalmaz a speciális pilóta nélküli jármű? Máris mutatjuk a részleteket.

A drónok teherbírásában rejlő korlátok

A drónok rendelkezésre állása rendkívül hasznos lehet olyan katasztrófahelyzetekben, amikor élelmiszert és vizet kell eljuttatni a rászorulóknak. A teherbírás viszont szűk keresztmetszete lehet a hatékonyságnak.

A kézbesítő drónok ugyanis legfeljebb a tömegük mintegy 30%-át képesek teherként szállítani. Így korlátozott a szállítható víz és élelmiszer mennyisége is, ami nagyban lelassítja a rászorulók ellátását. A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatócsoportjának erre sikerült megoldást találni.

Egy drón, aminek a szárnyai préselt puffasztott rizsből készültek

A kutatók által fejlesztett drón szárnyai préselt puffasztott rizsből készültek. Ennek köszönhetően pedig ehetőek is, így megoldást kínálva a fentebb részletezett problémára. Azzal együtt, hogy az előremutató fejlesztéssel a drón által szállítható hasznos teher a tömegének a 30%-áról csaknem 50%-ra optimalizálható.

puffasztott rizsből ehető drón

A kutatócsoport állásfoglalása alapján az ehető drón rendkívül hasznos szolgálatot tehet olyan speciális helyzetekben, amikor nehezen megközelíthető régiókban bajba jutott embereket kell a lehető legrövidebb időn belül kalóriadús élelmiszerrel ellátni.

Miért pont puffasztott rizst használtak a drón szárnyaihoz?

A puffasztott rizs fizikai tulajdonságai nagymértékben hasonlítanak az expandált polipropilén (EPP) sajátosságaihoz, melynek alkalmazása már bevált gyakorlat a könnyű, ugyanakkor strapabíró pilóta nélküli légi járművek gyártásánál.

A puffasztott rizs használata mellett szóló másik érv a magas kalóriatartalom. Egy kilogrammnyi puffasztott rizsben hozzávetőlegesen 3870 kilokalória található. Ugyanannyi, mint a tésztában, viszont a puffasztott rizs jóval kisebb sűrűségű.

Maga az „elkészítési mód” a következőképp nézett ki a kutatócsoport munkamódszere alapján:

  • a szárnyakat kereskedelmi forgalomban kapható puffasztott rizsből építették;
  • lézer segítségével hatszögekre vágták fel az egyes rizsszeleteket;
  • amiket aztán zselatinnal ragasztottak össze, amíg össze nem állt a szárnyforma;
  • végül a szárnyakat fóliával csomagolták be, hogy elkerüljék a repülés közbeni szennyeződést.

ehető drón készítése

Mekkora kapacitással bír a kutatócsoport által fejlesztett drón?

A pilóta nélküli légijármű 70 cm-es szárnyfesztávolságának köszönhetően az ehető szárnyakból 300 kilokalória nyerhető ki. Nagyjából annyi, mint egy reggeliből. A drón ezen felül 80 grammnyi hasznos terhet képes még problémamentesen elvinni. Ez egy kisebb mennyiségű ivóvíznek felel meg.

Persze van még mit fejleszteni a dolgon. A kutatók például tesztelik a 3D-élelmiszernyomtatásnak, a szárnyak megerősítésének vagy helyettesítésének, illetve az alternatív formázásnak a lehetőségeit.

Ez a drón csak egy alkalmazása a RoboFood nevű szélesebb körű európai kutatási kezdeményezésnek, amely ehető robotokat igyekszik kifejleszteni oly módon, hogy maximalizálja a teljesítményt és a tápértéket. A préselt puffasztott rizs sem feltétlenül a végső megoldás. Hogy magasabb kalóriatartalmat sikerüljön elérni, például a kalóriadús zsír hozzáadása is elképzelhető. Persze mindezt szinkronba kell hozni a repülés biztonságával.

Szólj hozzá