Dróntechnológia

Egy kétrotoros drón, amely akár 50 perces repülésre képes

Egy drón, amelynek csupán két propellere van – e különleges felépítés és dizájn teljesen egyedi megjelenést kölcsönöz a Zero Zero Robotics drónjának. A V-Coptr Falcon kapcsán a gyártó nemzetközi értékesítési vezetőjével beszélgettünk, egyúttal egy sokat látott drónpilótával teszteltük is a különös drónt.

V-Coptr Falcon természet

A Zero Zero Robotics 2014-ben jött létre, az első Hover Camera Passport modelljük pedig két évvel később, 2016-ban jelent meg.

„Azt reméljük, hogy ki tudjuk szolgálni a leghétköznapibb vásárlókat és új fényképezési élményt, lehetőséget kínálunk számukra. A felhasználóknak nem kell igazából mélyen megtanulni a drónok irányítását, hisz ezek a „repülő robotok” szinte teljesen önállóan működnek, ugyanakkor biztonságosan lehet velük gyönyörű felvételeket rögzíteni, pillanatokat megörökíteni.” – mondta el portálunknak Jancy Cao asszony, a Zero Zero Robotics nemzetközi értékesítési vezetője.

V-Coptr Falcon drónok

„A Zero Zero Robotics által gyártott drónokat hétköznapi fogyasztóknak szánjuk, olyan felhasználóknak, akik nem igazán rendelkeznek mélyebb drónos ismeretekkel. E mellett ugyanakkor hivatásos, profi drón pilótáknak is kínálunk drónokat, ezek például a Hover Camera sorozatunk és akár a V-Coptr Falcon is.” – ismertette Jancy.

A V-Coptr Falcon egy V-alakú bikopter, amelynek tömege 760 gramm. A drón mindössze két dönthető motort használ, de 4500 mAh-s intelligens akkumulátorának köszönhetően rendkívül lenyűgöző, 50 perces maximális repülési időt ígér.
 

Falcon robbantott ábra

 
Jancy elmondása szerint: „Ez a világ első kétrotoros drónja. Míg a világon mindenütt a négy- vagy többrotoros modellek léteznek és vannak használatban, a kétrotoros megoldás egy teljesen egyedi, újszerű megközelítés. A különlegessége és egyedisége mellett nagy előnye ennek a változatnak, hogy sikerült a repülési időt 50 percre növelni. Ez kiemelten fontos és hasznos tulajdonsága a modellünknek, hisz a hosszabb repülési idő mindig is elvárás és igény ebben az iparágban.”

A V-Coptr Falcon tesztelésében egy igazi drónfanatikus, az ipari drónpilótaként tevékenykedő Pál Károly állt a rendelkezésünkre.

Pál Károly Falcon teszt

Pál Károly ipari drónpilóta

 
„Az elmúlt években sok típusú – gyári és saját építésű – drón megfordult kezeim között, munkám során előszeretettel használok merevszárnyú eszközöket, de rengeteg típusú multikopterrel is repültem már. A Falcon egyedi kialakítása mégis meglepett és kicsit el is bizonytalanított, azonban a repülés pozitív csalódás vele.” – mondta Károly a felszállás után.

A Falcon sokkal csendesebb, mint egy hagyományos quadrokopter, de nem csak a rotorok kis száma miatt. A gép olyan légcsavarokkal van felszerelve, melyeket kifejezetten lassabb forgásra, magasabb emelési hatékonyságra és kisebb zajra terveztek.

Falcon teszt

Károly ezt meg is erőstette a tesztelés során, amikor elmondta: „Repülés közben a drón szokatlanul halk, kialakítása ellenére rendkívül jól irányítható és stabil, pedig aztán nem kíméltem. 40 percet repültünk, 20 Celsius fokban, 8 m/s stabil szélben. Az 50 perces repidőt, melyet a kétrotoros megoldásnak köszönhet, bár nem használtuk ki, reálisnak tartom.”

A V-Coptr Falconon egy 1/2,3”-os Sony szenzorral rendelkező, 12 MP felbontású, 77°-os látószögű optikával szerelt kameramodul található, amit egy 3-tengelyes mechanikus gimbalra erősítettek. A mozgóképeknél a 4K @ 30 fps a maximum, de 2,7K-ban elérhető a 60 kép/mp-es frissítési frekvencia is. Akinek ez is kevés, az választhatja a Full HD felbontást, ott 120 kép/mp is elérhető. A gyári adatok alapján a maximális videó átviteli távolság 7 km.

Falcon teszt 2

A Falcon elülső ütközéselkerülő szenzorral, tárgykövető algoritmusokkal és számos előre programozott repülési útvonallal rendelkezik, amelyek segítségével filmszerű effekteket készíthetünk.

„A drón szenzora az egyetlen, amin javíthatna még a gyártó, de összeségében teljesen elégedett vagyok, abszolút pozitív élmény volt a Falconnal repülni.” – mondta Károly, már a leszállást követően.

Pál Károly Falcon teszt

Jancy tájékoztatása szerint: „A kétrotoros modellnél a kamera minőség javítása mindenképpen tervben van. Általánosságban pedig az irány az, hogy a drónok biztonságosan, de minél önállóbban, irányítás nélkül vagy minimális kontrollal tudjanak működni, felvételeket készíteni. 2023 első negyedévében fogunk kiadni egy új modellt is, de erről a részletes információkat sajnos még nem közölhetjük.”

A Zero Zero Robotics-nak Franciaországban, Spanyolországban, Norvégiában vannak már forgalmazói, Magyarországon, bár nyitottak a közös piacépítésre, terjeszkedésre, még nincs hivatalos partnerük.

„A mai nap, a jelen még csak a kezdet a drónok számára. A drónok alkalmazási köre rendkívül széles és látjuk, hogy egyre bővül. Hisszük, hogy a drónok és az általuk képviselt intelligens technológia folyamatosan fejlődik és egyre több iparágban népszerűsíthető lesz, ennek nyomán egyre szélesebb körű alkalmazás várható.” – ismertette pozitív jövőképét Jancy Cao.

Szólj hozzá