Dróntechnológia

A Skydio Scout új szintre emeli a követés hatékonyságát

Egy repülő kamera, amely automatikusan mozog veled együtt – ezen a téren sikerült komoly innovációt végrehajtania nemrégiben a Skydio nevű amerikai dróngyártónak. A Scout névre keresztelt repülési mechanizmus piacra dobásával nagyságrendekkel könnyebbé és hatékonyabbá teszik a mozgó alanyok követését. Cikkünkben a hasznosítás lehetőségeire is ki fogunk térni.

Skydio Scout követés

A Skydio Scout technológia lényege

A Scout működésének kulcsa, hogy a drón és az irányzék közötti távolságot a GPS segítségével állapítja meg. Ennek köszönhetően nincs szükség a követett tárgy vizuális bemérésére, ugyanakkor erős GPS-jel mindenképp kell a működéshez.

A Skydio Scout lehetővé teszi a drónpilóta számára, hogy:

  • precízen nyomon tudja követni a vezérlő vagy a jeladó GPS-pozícióját;
  • a drón helyzetének és a kamera tájolásának beállítása egy meghatározott távolságban lévő objektum követése alatt is kivitelezhető legyen;
  • az élő videóképre tudjon fókuszálni, jobban felmérve ezáltal a környezetet, a drón levegőben tartására való összpontosítás helyett.

A Skydio innovációi egyébként is népszerűek a drón felhasználók körében, a Scout azonban új szintre emeli az autonóm repülés használhatóságát. Az akadályelkerülés gondtalan repülést tesz lehetővé, miközben a GPS jelek által a drón meghatározott távolságot tart, még látótávolság nélkül is. Ezáltal nagyobb távolságból is fenntartva a követést, így a pilóták szabadon figyelhetik a drón vizuális képét és a környező területet.

Skydio Scout megfigyelés

Kik és mire használhatják fel a Skydio Scout technológiáját?

A Scout egyelőre csak a Skydio X2E és a Skydio 2/2+ Enterprise drónokon érhető el. Elsősorban közbiztonsági és védelmi célokra készült pilóta nélküli járműveken. Ez önmagában is sokat elárul a hasznosítás lehetőségeiről:

  • Rendőrségi akciók

Egy-egy gyalogosan menekülő gyanúsított üldözésekor a Scout segíthet a rendőröknek, hogy az üldözésre összpontosítva élő képet kapjanak. Ezáltal utasítások adhatók az üldöző tisztnek a drón által látottak alapján, segítve a taktikus mozgást és a gyanúsított utolérését. Akár autós üldözéseknél is elképzelhető a hasznosítás, bár ez szabályozási és biztonsági kérdéseket is felvet.

  • Védelem

A Scout egyik legfontosabb felhasználási területe a járműkonvojok követése. Miközben a konvoj halad, a drón folyamatos légi adatokat szolgáltathat a környező terület megfigyeléséről. Így a konvojban lévők vagy a konvojt távolról támogatók számára fokozott helyzetfelismerést biztosít, elősegítve a rajtaütések elkerülését és a gyors reagálást támadás esetén.

  • Keresés és mentés

A Scout arra is használható, hogy előre beállított távolságot tartson a pilótától, miközben ő kereső- vagy mentőakcióban működik közre. A folyamatos légi közvetítés nagymértékben javíthatja a földi csapat helyzetfelismerését.

  • Extrém sportok

Persze ez inkább a jövő zenéje. De könnyen elképzelhető, hogy a Skydio idővel síelők, snowboardosok, bázisugrók és egyéb extrém sportolók nagy kedvencévé válhat. A Skydio kezdeti időszakát megidézve, amikor a vállalat fő célja az volt, hogy a világ legjobb szelfi drónját készítse el.

Szólj hozzá