Dróntechnológia

A DJI 2020-ra biztonságosabbá teszi a drónok repülését

A kínai DJI vállalat technológiai fejlesztéssel szeretné kizárni annak a valószínűségét, hogy drónjai megközelítsenek egy helikoptert vagy egy repülőt – írta a The Verge.

A hírportál írásában a DJI korábbi bejelentésére utal, mely szerint a cég, jövőre, minden 250 grammot meghaladó súlyú repülő eszközébe ADS-B érzékelőket telepít, így e drónok képesek lesznek automatikusan észlelni, és az adott pillanatban hajszálpontosan meghatározni a közelben lévő légi járművek helyzetét.

A DJI által AirSense névre keresztelt rendszer érzékeli és a kijelzőn megjeleníti a közelben lévő légi járműveket és szükség esetén egy, az ütközést elkerülő manővert is képes kidolgozni. A drón mozgását az érzékelő képes leállítani, de az nem fogja automatikusan kikerülni a közeledő légi járművet, ez továbbra is az irányító személy feladata lesz.

A drón csak fogadja a jelet, a saját helyzetét nem tudja leadni a légiforgalom-irányítóknak, így ez a technológia – szakértők szerint – csak részben oldja meg a repülésbiztonsággal kapcsolatos kérdéseket.

Forrás: The Verge, DJI

Szólj hozzá