Dróntechnológia

3D modell készítés drónnal

Drón, illetve a drónra szerelt kamera segítségével ma már olyan feladatokat is egyszerűen meg lehet oldani, amik pár évvel ezelőtt elképzelhetetlenek voltak. Ilyen például, amikor egy épületről térbeli számítógépes modellt szeretnék készíteni. Ehhez nincs szükség másra, csak egy közepes felszereltségű drónra és egy megfelelő szoftverre.

A korábban már bemutatott útvonal tervezésnek egy speciális fajtája az, amikor egy adott épület környékét járjuk be és közben felvételeket készítünk a drónnal. Ebben az esetben is egy Google térkép a kiindulási alap, itt kell megjelölni azt az objektumot, amiről 3D modellt szeretnénk készíteni. Ha kijelöltük az objektum körvonalait vagy kerületét, akkor a többit már a szoftvere bízhatjuk.

3D modell drónnal

A Gödöllői Királyi Kastély 3D modelljének elkészítéséhez használt útvonalterv.

 
A program kiszámítja, hogy milyen magasságban és milyen útvonalon kell repülni a drónnak, miközben fényképfelvételeket készít. Ez általában egy négyzetháló vonalain való többszöri oda-vissza repülést jelent. A közben elkészített ortogonális fotókat a repülés végén még egy magasabb pozícióból, orbitális repülés közben készült felvételekkel is ki lehet egészíteni. Mindez pár perc alatt lezajlik és a többi már a szoftver dolga.

A modellkészítési küldetés során készült képek száma függ az épület, objektum nagyságától és a repülés magasságától. Ha nagyobb magasságban végezzük a repülést, akkor kevesebb képre van szükség a teljes terület lefedéséhez, azonban ilyenkor az elkészült modell felbontása kisebb lesz, a részletek nem lesznek annyira pontosak. Ahhoz, hogy jó minőségű végeredményt kapjunk, a képeknek legalább 60-70 százalékos átfedésűnek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy egy közepes méretű épület modellezéséhez 700-1000 nagy felbontású fotóra van szükség.

Szerencsére a drónokban található kamerák rendkívül jó stabilizátorokkal (gimbalokkal) rendelkeznek, így a képeket menet közben, akár 20-25 km/h sebességgel repülve is el lehet készíteni. A sok-sok képből, ami egy ilyen repüléskor készült, egy program generálja automatikusan a háromdimenziós modellt. Ezt forgathatjuk, nagyíthatjuk, minden irányból megnézhetjük.

Mivel egy ilyen háromdimenziós modell leíró fájlja szabványos, az sem lehetetlen, hogy egy 3D nyomtatónak adjuk át, ami gyorsan elkészíti az épület makettjét. A fentiekben bemutatott képen a Gödöllői Királyi Kastély 3D modelljének elkészítéséhez használt útvonalterv látszik, az alábbi videó pedig a repülés során készült fénykép felvételekből generált modellt mutatja be.

 
A legismertebb drónt használó térképező/modellező szoftver rendszer a DroneDeploy, ami ingyenesen kipróbálható, tehát minden érdeklődő megnézheti, hogy mire képes. Ha üzletszerűen akarjuk használni ezt a 3D modellezési technikát, akkor már viszonylag borsos árat kell fizetni az előfizetésért.

A DroneDeploy-nál nemcsak 3D modell elkészítésére van lehetőség, hanem arra is, hogy egy bizonyos területről nagy felbontású speciális fotókat készítsünk. A feldolgozó szoftverbe épített mesterséges intelligencia felismeri a különböző objektumokat, így az elkészült képen automatikusan meg tudja számolni, hány fa, hány autó, hány személy fedezhető fel.

A felvételekkel a növényzetet is vizsgálhatjuk. Nem kell hozzá különleges kamera vagy más érzékelő, hogy a növények általános állapotáról jó becslést kapjunk. Nagy terület esetén is könnyen és gyorsan meg lehet tekinteni, hogy hol van olyan terület, ahol esetleg a szárazság vagy éppen vadkár okoz problémát a növényzetben. Természetesen a növényegészségügyi vizsgálatokhoz, már speciális eszközök használandók.

Szólj hozzá