Drónok kora

Workshop extrákkal, avagy DJI Imaging a Kopaszi-gáton

Álmatlanul forgolódtál, mert nem tudtad, hogy mi a különbség a PRO és a ZOOM között, esetleg minden vágyad volt a dupla kontrolleres repkedés? Random kínzó kérdésként gyötört a reggeli kávé mellett, hogy melyik gimbal mire való?! Akkor jó helyre jöttél (volna), ugyanis ezekre kaptunk választ a DJI ARS által június 20-án megszervezett DJI Imaging Workshopon.

Gyönyörű nyári napra jobb helyet nem is találhattak volna a workshop helyszínének, mint a Kopaszi-gát PORT11-es konferenciaterme. Ugyan a reggeli viharjelzések a szervezőket mindenre felkészítették, szerencsére végül egyetlen programpontnál sem az időjárás lett a főszereplő.

Az érdeklődést jól jelzi, hogy már bőven a hivatalos program kezdete előtt rászabadultak a résztvevők a kiállított eszközökre. A stáb – nekik ezúton is hatalmas gratuláció, hogy egész nap állták a sarat a kimerítő meleg ellenére – hathatós és mindenre kiterjedően informatív segítsége által talán senkiben nem maradtak megválaszolatlan kérdések.

Az első szekcióban Nagy Roland és László Péter mutatta be nekünk a DJI Mavic 2-esének két verzióját, a PRO-t és a ZOOM-ot. A DJI ugyanis remek marketing stratégiával árulja nagyjából ugyanazt a modellt két erősen különböző képességű kamerával. A napi szinten drónokkal dolgozó filmes szakemberek előadása közben a bennem lévő feszültség nőttön nőtt, mint karácsony éjszakán a szaloncukor és bejgli között ingázó 5 évesben, aki nem tudja, hirtelen mibe is harapjon. Ugyan továbbra sem tudnánk dönteni a kettő között, de annyit elárulhatunk, a két előadónk sem ugyanazt az eszközt használja!

A következő szekcióban Rizsavi Tamás a Mavic 1 és Mavic 2 típusok fotózási képességeit szemléltette. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a fotós koncepcionálisan és kivitelezésben is egyedi látásmódja kellően inspirált mindenkit, aki épp tátott szájjal meredt a képernyőre fotói láttán. Reméljük, hogy ez az inspiráció a fiatal közönségben első sorban a fotográfiai tudásuk elmélyítésében és fejlesztésében, és talán kevésbé az előadó extrém hobbijának átvételében (extrém mászások) mutatkozik majd meg.

Ugyan magazinunk elsősorban a drónokra fókuszál, a legújabb RONIN S és RONIN 2 stabilizátorok bemutatója is meglehetősen látványosra sikerült. Nehéz erről tudósítani, mindenképp javasoljuk, hogy vegyétek kézbe őket, ha alkalmatok nyílik rá.

A délutáni workshop a bemutatott eszközök élő tesztelésével zajlott. Roland és Péter segítségével kipróbálható volt a DJI Inspire 2 drónpilóta – operatőr felállásban, külön-külön kontrollerrel. A párban repülés izgalmai végtelen kérdésáradatot hoztak elő a közönségből, de mindketten kimerítően informatív válaszokat adtak munkájukról és a technikai megoldásokról. Emellett párhuzamosan reptethetőek voltak a Mavic 2-es gépek is, végül pedig a Sony kamerákkal felszerelt RONIN-ok okoztak sokak számára örömöt.

Szólj hozzá