Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Zömbik Orsi

Drónos interjú-sorozatunk jeles állomáshoz érkezett; nagy örömmel adjuk közre az első, női drónpilótával készült beszélgetésünket! Zömbik Orsi azért kezdett drónozni, hogy még profibb legyen a szakmájában, jobban kiszolgálhassa az ügyfeleit, és határozottan az a véleményünk, hogy nem bánta meg! „Abszolút elfér egymás mellett a tűsarok és a drón!”- mondta el lelkesen portálunknak.

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Zömbik Orsi: Mondhatnám úgy is, hogy nagy úr a szükség. Mikor belecsöppentem a videózásba, hamar jött a felismerés, hogy a földi felvételek mellett egyre nagyobb az igény a légi videók készítésére is.
Egy videószerkesztő tanfolyamon volt szerencsém megismerni egy, a drónos szakmában ismert személyt, akinek az aktuális munkája nagy hatást gyakorolt rám. Alapvetően érzelmi indíttatásból hozom a döntéseimet, az észérveket mindig megelőzik a női intuícióim. Éreztem, hogy szükségem van rá, így 2 éve egy könnyed mozdulattal megvásároltam az első drónomat, ami egy Phantom 3 Advanced volt. Amennyire egyszerű volt a megvásárlása, olyan nagy riadalmat keltett az első felszállása. Annyira féltettem, hogy pont kerek 1 hónapot várt a dobozában az első reptetésig.

ZO2

G2F: Hobbinak, vagy munkaként indult a drónozás?

ZO: Esküvői videósként úgy éreztem, hogy az igényesebb munkához szükségem van rá, hogy elsajátítsam a légi videózást is. Később lett belőle hobbi, mikor már nem rettegtem attól, hogy lezuhanok.

G2F: Egyedül, társakkal, vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

ZO: Alapvetően autodidakta módon tanultam majdnem mindent, fotós és videó szerkesztő tanfolyamot végeztem, de ez édes kevésnek bizonyult a drónos szakma elsajátításához. A legtöbb segítséget a mai napig drónos társaktól kapom, amiért nem győzök elég hálásnak lenni. A Facebookon több drónos csoportnak vagyok a tagja, itt mindig akad segítőkész „kolléga”, akit kérdéseimmel bombázhatok. Persze, nem volt egyszerű a beilleszkedésem nőként, de úgy érzem, mára már egyenértékű tagként elfogadnak.

G2F: Mennyire nehéz nőként helytállnod a szakmában és mennyire találod nőies foglalkozásnak a munkádat?

ZO: A filmkészítés szerteágazó tudást igénylő munka, ahol a mai napig túlnyomóan férfiak tevékenykednek. Ebből a szempontból nehezebb a dolgom, hiszen nőként nem könnyű elsajátítanom a technikai tudást. Viszont, ami előnyt jelent az esküvői filmkészítésben, hogy nőként sokkal érzékenyebben reagálok a történésekre. A menyasszonyok nagyon hamar a bizalmunkba fogadnak és sokkal bensőségesebb kapcsolatot tudok velük kialakítani az életük nagy napján. Hogy mennyire nőies a drónozás? Abszolút elfér egymás mellett a tűsarok és a drón! Sok esetben felkelti a férfiakban a kíváncsiságot ez a kontraszt.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

ZO: A DJI termékeit ismerem és használom. Az első gépem a Phantom3 Advanced volt, őt követte a Phantom4 Advanced, majd ezután egy Mavic Pro és jelenleg egy Mavic2 Pro gazdája vagyok.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

ZO: Mindig az aktuális felvételek a kedvenceim.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

ZO: A helyszín kiválasztása sok esetben nem rajtam múlik, hanem az adott feladathoz alkalmazkodik. Ha én választhatok, legszívesebben vizes felvételeket készítek. Kiskorom óta vonz a nyílt víz, nagy szerelem a Balaton, szinte ott nőttem fel, a mai napig elvarázsol.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi, vagy külföldi drónozás során?

ZO: Szerencsére eddig nincs negatív tapasztalatom ezügyben. Technikai malőrök azért velem is előfordulnak, kisebb darálásokban, fán fennakadásban volt már részem.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

ZO: A legnagyobb vágyam Izlandon forgatni a vad természetben.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

ZO: A Facebook DJI MAVIC/MAVIC Air tulajdonos csoport tagjai nagyon jó közösséget alkotnak. Rendszeresen szerveződnek közös reptetések, ezekben öröm részt venni.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

ZO: Hogy nem a földről reptetek, hanem én ülök benne.

Fotó: Hollósi Soff Photography

Szólj hozzá