Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Szabó Viktor

Szabó Viktor egy éve szemléli a világot a magasból, és eszében sincs abbahagyni! Azóta sokat fejlődött, mindig új utakat keresve. Körültekintően, mégis egyedi látásmóddal drónozik, aminek köszönhetően az egyik leghíresebb fotó- és videószerkesztő programot gyártó cégnél is felfigyeltek munkáira. Most az ő storyját olvashatjátok a go2fly kérdezz-felelek sorozatában.

szv0 GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Szabó Viktor: Most lesz az első teljes évem, hogy drónnal repülök. Alapvetően fotózással és videózással foglalkozom, így nagyon vonzott már ez az új perspektíva. Szerintem hatalmas lehetőségek vannak benne, és még korántsem “elcsépelt” az összes kompozíció és téma. Egyszóval lehet vele újat mutatni.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

SzV: Eleinte hobbinak, de most már hazai előadók videoklipjeiben is láthatóak a felvételeim. Ezek a zenei klipek közösen Hőna Dávid barátommal készülnek.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

SzV: Vettem egy online kurzust, ami A-Z-ig terjed. Különböző gyakorlatok vannak benne, amikkel jobb pilótává válhat az ember. Meg persze rengeteget kérdezősködtem az “öregektől”, néha elég sok hülye kérdést is felteszek… Szerintem nincs ezzel gond, inkább kérdezek, minthogy később baj legyen.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

SzV: DJI Mavic drónnal repülök. Polárszűrőket szeretnék beszerezni majd, de picit még várat magára a dolog.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

SzV: Huh, nagyon nehéz egyet választani. Idén nyáron elég sokat repültem. De a kedvencem talán az Európa hajós forgatás közben készített fotóm. Itt a hajóról szálltam fel, ami nem épp a legbiztonságosabb mód. Alig készült pár fotó, mivel főleg videóztam, de ez az egy szerintem nem lett rossz.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

SzV: Igyekszem mindig körültekintően repülni, így előtte utánanézek a közeli reptereknek és a légtér.hu-n is csekkolom a helyszínt. Ezen kívül változatosan választok: városi környezettől kezdve, tavakon át, elég széles körben érdeklődöm a helyszínek iránt.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

SzV: Egy balatoni projekt közben sajnos többször is berepültek az aktivált légterembe, ami elég necces és veszélyes helyzeteket szült, ráadásul madarak is voltak a közeli környezetemben – ilyenkor a biztonság kedvéért inkább leszálltam, és később folytattam a reptetést. A madarakra persze nem haragszom, ők voltak ott előbb…

G2F: Említetted az előbb a “projekt” szót. Mit értesz ez alatt pontosan?

SzV: Ezek a projektek egy-egy sorozatot vagy munkát takarnak. Igyekszem sorozatban gondolkozni újabban, ilyen volt a “Basketball from above” című sorozat, amit kiemelnék, ez fotókból és egy drónos videóból állt. Ezt a munkámat kiemelte az Adobe Premiere Pro is. A most megjelent balatoni “Normal is boring” sorozat koncepciója pedig az volt, hogy olyan színek legyenek a fotókon, amik a valóságban nem fordulhatnak elő.

adobe premiere pro kiemelés

A képre kattintva megtekinthető a teljes “Basketball from above” sorozat.

 
G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

SzV: Van egy térképem tele lokációval, ami folyamatosan bővül. Egyet nagyon nehéz lenne kiemelni. Torontó például nagy bakancslistás helyem, nem csak drónos téren. Tengerpartra is szeretnék kijutni, meglőni az összes klisét magamnak is, amiket másoktól láttam már. A hajókat és csónakokat is nagyon szeretem, szóval azok is jöhetnek minden mennyiségben.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

SzV: A legtöbb hazai drónos csoportban jelen vagyok, de nem annyira gyakran járok találkozókra, összejövetelekre. Igyekszem ezen változtatni a jövőben.

szv2

A képre kattintva megtekinthető a teljes “Normal is boring” sorozat.

 
G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

SzV: Valószínű elég sokan használják majd. Többen mint most. Hobbi célra legalábbis biztosan. Illetve már most életeket mentenek velük, sürgősségi vért szállítanak, tűzoltásnál segédkeznek, és még lehetne sorolni ezeket a pozitív fejleményeket. Filmforgatásokon is hatalmas segítség egy drón. Valószínűnek tartom, hogy ezek az eszközök idővel jóval fejlettebbek lesznek, és még elképzelni sem tudjuk, miket lehet majd elérni velük.

Szólj hozzá