Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Szabó Bálint

Cikksorozatunk keretében ezúttal Szabó Bálinttal készült interjúnkat olvashatjátok, akit nemrég az a megtiszteltetés ért, hogy a National Geographic Magyarország a “nap képének” választotta egyik alkotását. Bálint derűt, nyugalmat árasztó képei bizonyára sok örömet szereznek még neki és mindazoknak, akik követik, hiszen drónos pályafutásának még igencsak a kezdetén áll: egy éve sincs, hogy a levegőből (is) készíti a fotóit.

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Szabó Bálint: 2018 őszén vettem a drónomat, úgyhogy még egy éve sincs meg a gép. Jó pár éve fotózom már Dslr géppel, régebben is jól jött volna már, ha más látószögből is meg tudok örökíteni helyeket, dolgokat. Végül tavaly szántam rá magam, hogy beruházzak egy drónra.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

SzB: Hobbinak.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

SzB: Én teljesen egyedül fogtam neki, szerencsére ezek a gépek nem nagyon bonyolultak, gyorsan bele lehet tanulni, rá lehet érezni a kezelésére. A fotózás meg már ment korábbról, úgyhogy azzal a részével nem nagyon volt gond, hasonlóan működik, mint “lent”.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

SzB: Egy DJI Mavic Air gépem van, és teljesen meg vagyok vele elégedve, nem tervezem a cserét egyelőre. Kiegészítőim nincsenek, szűrőket lehetne még venni hozzá, idővel lehet, hogy be is fogok szerezni azokból is.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

SzB: Nem egyszerű kedvencet választani, talán azt a képemet mondanám, ami még a télen készült Szegeden a kanyargó Holt-Tiszánál egy napnyugtakor. A National Geographic Magyarország a nap képének is választotta.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

SzB: Hozzám a természet, táj és városfotózás áll közel. Napkelte és napnyugta környékén vannak ugye a legjobb fények, próbálok főként akkor fotózni, valamint igyekszem úgy kiválasztani a helyeket, hogy ne zavarjak a fotózással másokat.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

SzB: Szerencsére még nem.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

SzB: Itthon rengeteg olyan hely van még, amit megnéznék a magasból. Külföldön pedig Izland, Skandinávia – ezeken a helyeken biztosan nem unatkoznék.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

SzB: Facebookon vagyok tagja pár drónos csoportnak, oda szoktam én is fotókat feltölteni, személyesen még nem igazán találkoztam más drónosokkal.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

SzB: Egyre jobban fejlődik a technika, az árak is egyre barátibbak, ezért sokan vásárolnak ilyen gépeket. A következő években biztos még többen fognak drónokat venni, sajnos egyre több felelőtlen felhasználó is lesz ezáltal.

Szólj hozzá