Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Lőrincz Ákos

Lőrincz Ákos személyében egy “friss” drónost ismertünk meg, aki alig több mint egy éve óriási lelkesedéssel és az újat mutatás vágyával kezdte légifotós karrierjét. Szerintünk érdemes volt belevágnia, hiszen gyönyörű felvételeket láthatunk tőle hegyekről és völgyekről, kanyargó folyókról vagy felhős égboltról. Köszönjük a beszélgetést, kívánunk még sok-sok színes égboltot és inspiráló utazást!

Lőrincz Ákos

 
GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Lőrincz Ákos: 2019 júliusában repültem először, akkor még nem saját drónnal. Épp egy peremfelhős zivatar közelített a város felé, és sikerült számomra teljesen új nézőpontból fotókat készíteni a jelenségről. Előtte is érdekelt a drónozás, de ez volt az a pillanat, amikor a döntés megszületett, hogy én is akarok egy ilyet. 2019 augusztusában vásároltam meg a sajátom.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

LÁ: Abszolút hobbiként. Régóta foglalkozom fotózással, de a drónozás számos új lehetőséget hozott. Ha egy új helyszínre utazom, akkor a drón kerül elő először a táskából, a fényképező a második helyre szorult.

 
G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

LÁ: Sok segítséget kaptam tapasztalt drónosoktól az üzembehelyezés és az első repülés előtt, valamint számtalan témába vágó videót is megnéztem a videómegosztó oldalakon. A korábbi fotós tapasztalatoknak köszönhetően nem volt nehéz dolgom, csak alkalmazkodni kellett a drón kamerájának képességeihez, és annak korlátaihoz.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

LÁ: Jelenleg egy DJI Mavic 2 Pro-t használok, amihez vettem egy plusz akksit, autós töltőt, valamint FMC táskát. Az autós töltő hasznos kiegészítő tud lenni hosszabb utazások során. A vásárlás során fontos szempont volt a kompakt méret, és a jó képminőség. Úgy érzem, hogy ezeket az elvárásokat a DJI Mavic 2 Pro maximálisan kielégíti, ezért remélem, hogy lesz folytatása a szériának olyan újdonságokkal, ami miatt érdemes lesz váltani.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

LÁ: A kedvencem most a ködbe burkolózó Kőröshegyi völgyhídról készült sorozatom. Ha már sokaknak van drónja előtted, akkor kvázi nem tudod feltalálni a spanyolviaszt. Eléggé kritikus vagyok magammal szemben, de most úgy érzem, hogy sikerült valami igazán különlegeset alkotni. Nem csak a köddel volt szerencsém, hanem a lenyugvó Nap által megfestett égbolt is különleges hangulatot kölcsönöz a képeknek.

 
G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

LÁ: Nehéz ezt előre megtervezni, mert lehetnek befolyásoló tényezők, amik keresztül húzzák a számításaid. Ha tudom, hogy drónozás szempontjából érdekes helyre utazom, akkor első körben a Google képkeresőjében megnézem, hogy vannak-e drónos képek az adott helyszínről, ezáltal sejthető, hogy mire lehet számítani.

Ha inspiráló képet találok, akkor próbálok arra törekedni, hogy ne egy az egyben ugyan úgy örökítsem meg a témát, amit már valaki megfotózott, hanem mindig körbe repülöm az adott helyszínt, hátha észreveszek valamit, amit előttem még nem vettek észre. Sokat fotózott témák esetén ez nem mindig egyszerű feladat, de a fényviszonyok jó megválasztásával és egy kis szerencsével sikerülhet egyedit alkotni.

 
G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

LÁ: Az időjárás sokszor keresztül húzza a számításokat. 2020 nyarán azért hiúsult meg egy viharfotózás, mert túl sokat vártam a felszállással és megérkezett a kifutószél. Ez a zivatarcellák előtt érkező intenzívebb széllökés, ami akár a 70-80 km/h sebességet is elérheti. „Not Good To Fly.”

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

LÁ: Az elsődleges cél a Lofoten-szigetcsoport Észak-Norvégiában. Az ott készült videók nézettségének a 20%-a az én számlámra írható. Egészen elképesztő hely, mindenképp szeretnék oda eljutni.

 
G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

LÁ: A közösségi médiában tagja vagyok néhány drónos közösségnek. A jelenlegi helyzetből talán nem is lehet sokkal többet kihozni. Azt remélem, hogy a későbbiekben lehetőség lesz több személyes találkozókra, fontosnak tartom a tapasztalatok megosztását, amely többeket inspirálhat és a segítségükre lehet, mindemellett nekem is bőven van még mit tanulnom.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

LÁ: Érdekes kérdés, nem gondolkoztam még rajta. Biztosan sokkal elterjedtebbek lesznek, mint napjainkban, és nem csak a fotózás vagy videózás szempontjából, de meglátásom szerint mindig is ez lesz a két húzó ágazat.

Szólj hozzá