Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Ifj. Kiss László

Egy újabb interjú, ezúttal Ifj. Kiss Lászlóval, aki hobby drónozóból hivatásos drónfotós lett! Most is szóba került sok minden – a felszereléstől a görögországi Meteorákon át egészen a mesterséges intelligenciáig…

OPX09822

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Ifj. Kiss László: Régóta fotóztam már, és mindig is érdekeltek az új perspektívák. Egy ismerősöm által találkoztam először egy DJI Phantom 2. drónnal. Bátorkodtam kipróbálni és rögtön elvarázsolt a drónos képek hangulata, így a kipróbálás után rögtön vettem is egy DJI Phantom 4-et.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

IKL: Első körben hobbinak indult, de mivel már régóta érdekelt a fotózás, ezért hamar szenvedély lett, majd később munka is. Nagyon szerencsésnek tartom magam, mert olyan munkám van, ami egyben a hobbim is.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

IKL: Abszolút egyedül kezdtem. Az elején segítséget kértem a beállításokhoz különböző drónos csoportokban, majd később is autodidakta módon YouTuberól és Facebook csoportokból sajátítottam el mostani tudásom nagy részét.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

IKL: Jelenleg egy DJI Mavic Air Fly More Comboval repülök, és a közeljövőben szeretnék egy DJI Mavic 2. Pro Fly More Combora váltani.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

IKL: Vettem egy DJI Sparkot, majd felmentem a Szabadság-szoborhoz a Gellér-hegyre. Fel is szálltam és tervben volt, hogy átrepülök a Szabadság-szobor két keze között, ami sikerült is, viszont nem úgy ahogy terveztem. A drón RTH módban tartott a home point felé, és a kezek között szállt át. A szívem majdnem megállt, hiszen nem így terveztem, de azóta is az a kedvenc felvételem.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

IKL: Most már többségében megbízás alapján dolgozom, így különleges helyekre sikerül eljutnom. Az inspiráció az, hogy olyan képet tudjak készíteni, ami egyedi, és olyan szemszöget mutassak meg az adott témáról, ahogyan az emberek még nem látták.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

IKL: Magyarországon szerencsére még nem, de Görögországban a Meteoráknál jelezték, hogy nem szabad felszállni. Ezt leszámítva sok országban jártam már, de mindenhol inkább érdeklődően és kedvesen fogadták a tevékenységemet.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

IKL: Thaiföld, Grand Canyon, Hawaaii, Dubai, Chernobil. Ezeken a helyeket szeretnék még repülni. Elég hosszú a lista és folyton bővül, de van időm.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

IKL: Drónos közösségbe nem járok, de rengeteg drónos ismerősöm van, akikkel jókat szoktunk beszélgetni a Facebook csoportokban és személyesen is. Megosztjuk egymással az aktuális tapasztalatokat, fejlesztéseket.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

IKL: A mai technológia mellet, amikor hétről hétre új fejlesztések jönnek ki, még álmomban sem tudom megtippelni, hogy egyáltalán lesznek-e még drónok 10-15 év múlva. Ha lesznek, akkor valószínű, hogy mesterséges intelligencia alapján fognak működni és automatizálva próbálják meg kiszolgálni az emberiséget.

Szólj hozzá