Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Borbély Krisztián

Ízig-vérig fotós, aki drónozik is, de elsősorban saját maga és a követői örömére. Nagy Balaton-rajongó, de a közeljövőben akár vadabb tájakról származó képeket is várhatunk tőle, hiszen magas hegyek és fortyogó gejzírek közé vágyik. Bemutatjuk Borbély Krisztiánt, akit sokan Ambient Lights nevű közösségi oldaláról ismernek.

Borbély Krisztián

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Borbély Krisztián: A drónokkal készült felvételeket mindig is csodálkozva néztem, mágnesként vonzott az a perspektíva és hangulat, ami a drónfotókból és videókból árad. Úgy voltam ezzel is, mint korábban sok más mindennel: nem hiányzik nekem még egy pénztemető az életemből, elég lesz ezt csak úgy jó messziről nézegetni. Aztán alig 1 évvel ezelőtt, 2020 tavaszán mégis elkapott a gépszíj és hozzám került első drónom, amit jelenleg is használok.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

BK: Mivel a fotózás maga kb. 6-7 éve jelen van az életemben, így a klasszikus munka vagy hobbi kérdés számomra már jóval korábban eldőlt. Belekóstolva az esküvői-, családi- és rendezvényfotózás világába, rájöttem, hogy az erőltetett menetben fotózás és képszerkesztés, határidőknek való megfelelés nem az, amit én a fotózásban keresek. A fotózás és vele együtt a drónozás számomra mindig is megmarad hobbinak. Természetesen vannak kisebb felkérések amelyeknek mindig szívesen teszek eleget, de nem bevételi forrásként tekintek erre az egészre. Előfordul, hogy hetekig elő sem veszem a szettem mert éppen nincs hozzá hangulatom, aztán a rákövetkező héten meg heti 3-4 napot is kint vagyok valahol.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

BK: A fotózás alapjai mondhatni már megvoltak, viszont a repülést a nulláról kezdtem. Youtube videók nézegetése után az első szárnypróbálgatásokra a házunk mögötti füves területen került sor, igyekeztem nem kárt tenni sem magamban, sem a drónban – szerencsére nem is csúszott be semmilyen malőr. Megtanultam kézből fel- és kézbe leszállni, majd amikor az alapok már megvoltak és nagyjából kiismertem a drónomat, kimerészkedtem a hátsó kertnél izgalmasabb helyekre is.
A közösségi vagy társas tanuláshoz megemlíteném a Facebookon található DJI Mavic Tulajdonos csoportot, ahol az indulásnál rengeteg hasznos információt találtam és a srácok is nagyon segítőkészek voltak.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

BK: Mivel nálam a képminőség mindig is fontos szerepet játszott, így alapos kutatómunkát követően már az elején a DJI Mavic 2 pro mellett tettem le a voksomat. Nemrégiben újítottam hozzá egy DJI Smart Controllert, más fejlesztés egyelőre nincs tervben.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

BK: Nem tudnék kiemelni kedvenc képet, de talán mint kategória, a balatoni nádasokról készült felvételek állnak hozzám legközelebb, nem tudom megunni őket.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

BK: Inspirálnak a visszajelzések amiket kapok, illetve inspirál, hogy fejlődjek, jobb képeket készítsek minőségben és látásmódban egyaránt. Helyszínválasztásnál felmérem a közelben található reptereket és nem repülhető zónákat, várható időjárási körülményeket, valamint olyan helyet keresek, ahol biztonsággal fel- és leszállhatok. Interneten kinézett helyszíneknél gyakran előfordul velem, hogy felszállva meglátok valami sokkal izgalmasabb témát és végül nem is azt fotózom, amiért mentem. A helyszínválasztáson kívül fontos szempont nálam az időpontválasztás is. Jellemzően naplemente környékén járok fotózni mert akkor a legideálisabbak a fények, az pedig egy jó kép elkészítéséhez már fél siker!

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

BK: Az időjárási körülményeket leszámítva lekopogom, de eddig még nem kerültem ilyen szituációba. Külföldön sajnos eddig még nem volt lehetőségem drónozni, de remélem, hogy hamarosan erre is sor kerülhet majd.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

BK: Két bakancslistás helyszín van, ahova mindenképpen szeretnék eljutni a jövőben: az Észak-Olaszországban található Dolomitok, illetve Izland. Tetszenek a felhőkarcolók között készült felvételek is, egy ilyen spot sem lenne rossz.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

BK: 

Kifejezetten drónos közösségbe nem járok, de az online térben több drónos csoportban is megtalálható vagyok. Instagrammon (@borbelyk) van jó pár magyar és külföldi drónos „kolléga” akikkel rendszeresen megvitatjuk az aktuális történéseket és megosztjuk tapasztalatainkat is egymással.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

BK: Véleményem szerint a drónok és felhasználásuk hatalmas fejlődésen fognak átmenni a következő években, a személy- és csomagszállítás fejlődése révén várhatóan előbb-utóbb mindennapjaink részévé válnak majd.

Szólj hozzá