Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Bartha Péter

Bartha Péter utazni szerető hobbi fotós-videósból lett egyre hozzáértőbb drónfotós, aki lassan tíz éve saját csatornával is jelen van a legnépszerűbb videó-megosztón. Eredeti céljától, a kikapcsoldástól, valamint a természet minél több perspektívából való megcsodálásától azóta sem távolodott el: alapvetően továbbra is utazások során készíti felvételeit, amelyekre azonban előzetesen alaposan felkészül. Péter felvételei bizonyára mindenki számára kedvet csinálnak az utazáshoz, felfedezéshez… Kedves Olvasók, kalandra és barangolásra fel!

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Bartha Péter: Sok évvel ezelőtt kezdődtek az utazásaink feleségemmel szerte a nagyvilágban. Különböző országok felfedezése során nagyon szerettem fotózni, videózni egyaránt. 2010-ben létrehoztam a YouTube csatornámat, ahol az évek alatt egyre több követő csatlakozott hozzánk, és több, mint száz utazási helyszínről készült videó található. Négy évvel ezelőtt az egyik országban találkoztam valakivel, aki ennek a műfajnak már a szerelmese volt, és attól az utazástól kezdődően megváltozott a videózási világ körülöttem.

2015-ben egy alap drónnal gyakoroltam a “repülgetés” fortélyait. Nemsokára megvettem az első DJI gépemet, mely egy Phantom 3 volt. Sokáig nem tartottam meg, mert egy kisebb és egy könnyebb gépet akartam, így esett a választás a DJI Mavic 1 PRO modellre. Azóta több, mint két év telt el, és közel tizenkét országban, rengeteg helyszínen repültem szerencsésen ezzel a modellel.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

BP: A repülést abszolút hobbiból csinálom, nem üzleti szempontból. Viszont a csatornám látogatottsága magával hozza a különböző médiák érdeklődését.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

BP: Egyedül kezdtem a repülést, a kezdéshez információkat a YouTube csatornán található megannyi segítő videó átnézésével, meghallgatásával szereztem. Véleményem szerint attól függetlenül, hogy valaki profinak vagy amatőrnek vallja magát, ez egy folyamatos tanulás. A világ különböző országaiban sokféle új helyzettel, problémával találkozok az adott területeken, amit a helyszínen kell megoldanom magamban.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

BP: Most vagyok éppen váltásban, a DJI Mavic 1 PRO drónom helyére a DJI Mavic 2 PRO érkezik, ami már a következő helyszínen fog debütálni. Különböző polár szűrőket alkalmazok a videózásnál.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

BP: Minden helyszín egy különleges élmény a látnivalóival, akár Európáról akár az Indiai-óceánról legyen szó, de az abszolút favorit földről és levegőből egyaránt megtapasztalva a csendes-óceáni Francia Polinézia, Bora Bora és Moorea világa.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

BP: Inspirációként mindenképpen a természetet mondanám, egy-egy helyszín felülről meglátva káprázatos, amit máshogyan nem tapasztalhatunk meg. Például egy hegy vonulata, egy vízesés, vagy egy korallzátony. Minden országhoz otthon készülök fel az új úti célom felfedezésére.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

BP: Külföldön az alapszabályok betartása mellett nagy odafigyeléssel választom ki a helyszíneket az éppen aktuális viszonyoknak megfelelően (és az emberek zavarása nélkül), esetenként a helyi hatóság megkérdezésével. Egy esetben egy óceán parton frizbizni szerető kutyával volt pici gond leszállásnál, de a legtöbb esetben a madarak környékezik meg a drónt.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

BP: A bakancslista folyamatosan frissül, figyelembe véve különböző országok drón törvényeit. Most a Seychelle-szigetek van soron idén ősszel, folytatás januárban egy új helyszínen.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

BP: Tagja vagyok hazai és nemzetközi fórumoknak, több taggal személyesen is tartom a kapcsolatot. Sajnos vagy szerencsére, de a legutóbbi meghívás alkalmával éppen külföldön drónoztam a barátaimmal, azonban mindenképpen tervezem egy ilyen összejövetel meglátogatását.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

BP: A technológiai oldaláról megjósolhatatlan, micsoda fejlesztések előtt áll ez az ipar, egyre többen vagyunk, akik szeretik ezt a hobbit, vagy akiknek ez a munkájuk. Mindenki számára elérhető ez az eszköz, legyen szó olcsó vagy drága kategóriájú drónról. Viszont szerintem sokan örülnénk, ha lenne egy használható, működő szabályozás, ami ésszerűen követhető lenne, mert én is azt látom, hogy sok felelőtlen felhasználó van.

Szólj hozzá