Drónok kora

Mudri László – enteriőr és épületfotós

Milyen lehetőségeket lát egy komoly belsőépítészeti magazinoknak is dolgozó fotós a drónfotózásban? Mit gondol a drónhasználat szabályozásáról? És milyen felelősség és kihívás áll a fotós előtt egy épület bemutatásában?

Me 2t kicsi scaled

Építészeti, enteriőr fotográfusként definiáltad önmagad. Miért pont ezt a szakterületet választottad? 

Korábban (az épület/enteriőr fotózás előtt) igazából mindent is fotóztam: esküvő, családi, termék, stb. amilyen felkérést éppen kaptam, ismerősöktől, ismerősök ismerőseitől. Akkoriban a szállodaiparban dolgoztam és egyszer a szállodától, ahol dolgoztam, megkerestek, hogy készítsek képeket az új weboldalra. A fotókat el is készítettem, mindenki nagyon elégedett volt velük és közben nekem is nagyon megtetszett a fotózásnak ezen ága.

Elkezdtem többet foglalkozni az enteriőr/épület fotózással. Videókat nézegettem, híres fotósok által készített „tananyagokat” bújtam éjjel nappal. A szállodaiparban szerzett kapcsolataimat kihasználva bejutottam egy-egy hotelba gyakorolni, cserébe a szálloda megkapta az elkészült képeket. A visszajelzések pozitívak voltak, elégedettek voltak a munkámmal. Ez megerősítést jelentett számomra, így elkezdtem a fotográfiának csak ezen ágával foglalkozni. Egyre több szálloda kért fel fotózásra, kapcsolatba kerültem építész irodákkal, belső építészekkel és több magazinban is jelentek meg fotóim azóta.

DJI 0530 Edit scaled

Mikor kerültek “képbe” vagy inkább képalkotásba a drónok? 

Az új drón törvény bevezetése előtt nem sokkal vásároltam meg az első drónomat. 2020 novemberében. Azóta is azt, egy DJI Mavic Air 2-t használok.

Mi tapasztalatod, a megrendelők mennyire igénylik az ingatlanok esetében a drón fotókat?

Az a tapasztalatom, hogy elég nagy igény lenne a drón fotókra (beleértve a videót is), akár a magán megrendelők részéről is. Az új szabályozás azonban eléggé megnehezíti a gazdasági célú drónozást. Én általában lakott terület felett repülök, ahová minden esetben légtérhasználati engedélyt kell kérni, ami ráadásul nem is olcsó. Mindezt több héttel a repülés előtt kell benyújtani, ami az időjárás kiszámíthatatlansága miatt, elég nagy rizikót hordoz magában. Amikor mindezeket elmondom egy megrendelőnek, akkor sok esetben inkább úgy döntenek, hogy nem vállalják a kockázatot és maradunk a „földi” fotóknál. Természetesen akik nagyobb, tehetősebb cégekkel dolgoznak együtt nekik valószínűleg más a tapasztalatuk.

DJI 0133 scaled

Hogy látod a hazai drón szabályozás kérdését? 

A korábbi válaszaimban azt hiszem utaltam a jelenlegi helyzetre. Az tény, hogy valamilyen szinten szabályozni kell a pilóta nélküli légi járművek használatát, viszont szerintem a jelenlegi rendszer egy kicsit nehézkes és ezzel megnehezíti azon pilóták helyzetét akik gazdasági célból repülnek. Valamilyen szinten különbséget tennék a hobby célú és a gazdasági célú drón felhasználók között. Akár magában a  képzési rendszerben, akár a szükséges engedélyek beszerzésének menetében.

 
Referenciáid között komoly design és belsőépítészeti magazinok is szerepelnek. Fotósként milyen felelősség és kihívás van egy épület bemutatásában?

Minden épület más és más, ezért a bemutatásuk állandóan új kihívást jelent számomra. Minden egyes fotózáskor próbálok megujjúlni, jobb lenni, mint a korábbi önmagam. Új nézőpontokat, szögeket keresni,o lyanokat, amikkel esetleg korábban nem próbálkoztam. Ez, azt hiszem a folyamatos fejlődéshez elengedhetetlen.

A felelősség kérdését először általanosítanám. Egy fotósnak, főleg, aki megrendelésre fotóz, és képei weboldalakon, social media oldalakon vagy akár nyomtatva jelenik meg, a vizuális kultúrára gyakorolt hatása jelentős. Úgy gondolom azért lehet felelősségteljes a mi munkánk, hogy hogyan alakítjuk ezt a kultúrát és milyen hatással vagyunk rá.

Ha egy épület fotózása kapcsán beszélünk a felelősségről, akkor azt emelném ki, hogy mennyire tudom úgy visszaadni az épületet, enteriőrt a fotókon keresztül, ahogyan azt a tervezője megálmodta. Fontosak az apró részletek, arányok, színek, textúrák pontos megjelenítése, mivel a megrendelők sokszor használják a fotókat pályázatokon, szakmai fórumokon illetve nyomtatott formában magazin megjelenésekben.

Szólj hozzá