Dróntechnológia Ipari drónok

Miként segíthetnek a drónok az aszályok és az árvizek elleni védekezésben?

Gondoltunk-e rá korábban, hogy a drónok akár a hatékonyabb vízgazdálkodásban is segíthetnek? Az amerikai Black Swift Technologies vállalatának kifinomult innovatív drónjai éppen ezen a téren kínálhatnak hathatós segítséget.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy a drónok miként biztosíthatnak eredményesebb megoldást a vízgazdálkodás kulcskérdéseiben, mint a jelenleg alkalmazott műhold alapú megoldások.

belvíz

Miért kedvező a drónok használata a vízgazdálkodásban?

Az aszály megfigyelésének, az árvizek és belvizek előrejelzésének céljából jelenleg alkalmazott általános megoldást a műholdas technológia alkalmazása jelenti. Azonban ennek hatékonysága nagyban megkérdőjelezhető, mivel gyakorta jár együtt hiányos adatokkal, nem megfelelő felbontással és lassú átfutási idővel.

A Black Swift Technologies által kidolgozott módszertan viszont jelentős áttörést hozhat ezen a téren. A coloradói vállalat egy újszerű talajnedvesség-érzékelővel felszerelt, személyzet nélküli repülőgépes rendszer (UAS) kereskedelmi bevezetését indította el nemrégiben, amely jó eséllyel pozitív változást hozhat a mezőgazdaság vízgazdálkodás és a vészhelyzetekre történő reagálás tekintetében.

Black Swift S2

Milyen hozzáadott értékkel bír a dróntechnológia használata?

A drónok alkalmazásán alapuló mechanizmus frissebb, aktuálisabb és pontosabb betekintést enged a talaj vízelvezetésének és nedvességmegtartásának dinamikájába. Az alkalmazott műszer ráadásul repülésenként akár 600 hektárnyi területet is fel tud mérni, ami szintén nagy szintugrás.

A Black Swift Technologies egy speciális mérnöki tevékenységet folytató cég. Korábban olyan speciális UAS-megoldásokat fejlesztett ki, amelyeket – többek között – vulkánok peremén, erdőtüzek felett és hurrikánok környezetében is sikerrel alkalmaztak. A vállalat eszközei mind a hét kontinensen repültek már, beleértve az Északi-sarkvidéket is.

Ami a legújabb drónos talajnedvesség-feltérképező csomagot illeti, a fix szárnyú S2 UAS-ból áll, amelyet egyedi szenzoros megoldással, repüléstechnikai eszközökkel, illetve radiométerrel szereltek fel. A konstrukció legnagyobb haszna, hogy nagy felbontású képeket készít, amelyek a földfelszínbe hatolva mérik a víztartalmat.

s2

A vízgazdálkodás innovatív drónos megoldásának további sajátosságai

A mechanizmus komolyságát jól szemlélteti, hogy a légi jármű alapját a NASA repülésbiztonsági tanúsítvánnyal rendelkező SwiftCore repülésirányítási rendszere képezi, standardizált konzekvens adatgyűjtést lehetővé téve.

A drón alapú megoldás egy hálózatba kapcsolt, fejlett, nagy teljesítményű robotpilóta-rendszerből, a repülés fejlett tervezési egységéből, az elemzés intuitív és felhasználóközpontú felületéből, valamint egy hordozható földi állomásból áll össze.

A komponensek szoros integrációja precíziós, alacsony magasságú repüléseket tesz lehetővé akár a talajszint felett 15 – 30 méter közötti tartományban, 5 cm-es mélységben, akár 15 méteres felbontással. Ez rendkívül hatékonyan segíti elő a problémák korai diagnosztizálását, a vízzel való takarékoskodást és a termés egészségének javítását. Sőt, akár az olyan környezeti válsághelyzetek előrejelzésében is segítség lehet, mint a hirtelen áradások és az erdőtüzek.

Talajnedvesség térkép

Talajnedvesség térkép

 
A projekt létrejöttének finanszírozását egy 875 ezer dolláros NASA Small Business Innovation Research (SBIR) szerződés segítette elő; így tették lehetővé nemcsak a speciális radiométer, hanem egy egészen egyedi repülőgépváz fejlesztését, ami a pontos mérésekhez elengedhetetlennek bizonyult.

A projekt többéves repülési teszteket tartalmazott különböző kultúrák, talajtípusok és terepviszonyok felett, amelyek sikeresen bizonyították a rendszer működési koncepcióját.

Forrása: Black Swift Technologies

Szólj hozzá