Drónok kora Drónsport

“Laktanya” évadnyitó FPV drón verseny beszámoló

Március 31-én, vasárnap rendezték meg a Belsőmajor modellreptéren a – korábban általunk is beharangozott – “Laktanya” évadnyitó FPV drón versenyt. Az eseményről most egy személyes hangvételű beszámolót olvashattok Kovács István tollából, illetőleg a rendezvény forgatagába is betekintést nyerhettek a Drone Hungary csapatának jóvoltából.

Óraátállítás indul, 3 …2…1…Start!

Nem tudom, hogy a kedves olvasók hogy vannak vele, de személy szerint én nagyon nem szeretem az óraátállítást. Nem elég, hogy valaki kitalálta, hogy hajnali háromkor keljünk fel és állítsuk be az összes órát a lakásban, de nyár elején ráadásként még egy órát is elveszítünk. Nos, ezt az elveszett egy órát én hónapokig nem tudom megtalálni és folyamatos hajnali kómában telnek a hétköznapjaim.

A fent leírt kihívásokkal teli éjszaka elteltével végre ránk virradt a nagy nap, a Laktanya modellreptér hivatalos évadnyitó versenyének napja. A Dél-pesti FPV klub lelkesebb és társadalmi munkára hajlandó tagjai kora reggel 7 óra tájban kezdtek gyülekezni a reptéren, mely a mostaninál kipihentebb és frissebb arcokhoz szokott. Mivel 9 órára lett meghirdetve a regisztráció, kevés időnk maradt a rendezvény előkészületeire. Szerencsére összeszokott és rutinos pályaépítő csapat vagyunk, így rövid idő alatt megszületett a semmiből a versenypálya. A biztonsági védőhálót még előző nap este kifeszítette Krisztián, Csabi és Oszi. Így legalább ennyivel kevesebb dolog maradt hátra. Mindeközben lassan felépült a versenyirányító központ is, ahol Csajtai Kristófnak hála beüzemelésre került a hangosítás és a KTS időmérő rendszer (mivel sajnos Eszter, a versenyirányító rendszerünk előző nap “behisztizett”). Szeretjük, mert egyenként méri a pilóták idejét egy kis RFID adó alapján, amely a gépre van rögzítve. Összesíti, átlagolja, számolja, meg amúgy mindent is csinál Kristóf zseniális programja. Ezen kívül számos jó tulajdonsága van, ennek a csodálatos agyszüleménynek. Online videó streamben lehet távolról is nyomon követni a versenyt. Láthatóak a futamidők, pontszámok és a futamok alatt még a copterek belső kameraképei is. Ez már az igazi “shared future”! Aki bújt aki nem, mindenki láthatja, hallhatja mi történik a második Laktanya évadnyitó FPV versenyen.

Szóval a közös összefogásnak köszönhetően időben elkészült minden a rendezvényre és az áramtermeléshez szükséges aggregátor finom zúgása mellett fáradtan rogyhattunk le pilótaszékeinkbe, hogy várjuk az első startot. A beregisztrált 30 emberből 27-en álltak végül is startvonalhoz. Így 7+1 csoport került kiosztásra, mert Oszinak a gyakorló körök alatt nem volt megfelelő videojele, ezért Krisztián kreált neki egy saját csoportot.

A szokásos biztonsági formaságokkal kezdődött el az összejövetel. Regisztrálás, biztonsági gépátvétel, pályabejárás és “just in sure” a biztonsági és etikai szabályok ismertetése. Szerencsére az megjelentek mondhatni már rutinosak, nem igazán kellett attól tartani, hogy renitencia miatt valakinek le kell majd törni a propellereit a gépéről.

A rendezvény, aminek a fő eleme a verseny volt, nagyon szépen, zökkenőmentesen zajlott le. Gyönyörű, szélmentes, napsütéses vasárnapunk volt. Mi kell ennél több! A délelőtt folyamán 4 gyakorló futamot mehetett mindenki, ami alatt ki is derült, hogy a CapriV6 által kitalált lufi durrantós elem nem igazán tetszik a pilótáknak, ezért ez a versenyen már kihagyásra is került.

A rendezvényen jelen volt a Drónpilóták Országos Egyesülete, akik egy külön rendezvénysátrat is felállítottak. Megjelent a Drone Hungary, azaz Pataki András alias BanDeE, aki a nap folyamán rengeteg felvételt készített és Krisztián segítségével lencse és mikrofon végre kapott néhány pilótát is. Az összegyűjtött anyagból aztán igen klassz videót készített, amit nagyon szépen köszönünk neki. Persze szép számmal voltak az érdeklődők is, akik kíváncsiak voltak a versenyre, gépekre és az azokat irányító emberekre.

Délben megérkezett a beígért pizza, ami igen finom volt és persze laktató is. Krisztián felesége Dia jóvoltából pedig kávé és klub logóval ellátott fincsi süti ütötte a markát minden jelenlévőnek, aki megtalálta a jól eltitkolt büféasztalt. Mert, hogy ilyen is volt ám!

Amíg táplálkoztunk, pihentünk vagy szereltünk (ki mennyire készült fel az aznapra), addig egy meghívott 3D-s helikoptermodellező mutatta meg nekünk, hogy lehet fejjel lefelé vagy éppen orral lefelé is közlekedni a levegőben egy forgószárnyú modellel. No, hát én nem vállalnám be. Igen profi kéz – és tekintettel a sok-sok összetört gépre, mire megtanulja az ember ezeket az akrobatikus mutatványokat – igen sok pénz is kell hozzá. Ellenben a bemutató nagyon látványos volt.

A délután az időméréseké volt, ami mondhatni papírforma szerint alakult. A versenyzők szerint nem túl gyors, ámde jó vonalvezetésű, taktikás pálya (nem azért írom, mert benne voltam én is a megalkotásában) megtette a magáét és igen szoros eredmények születtek. Az első és második helyezett között nem volt 1 másodperc különbség sem! Még jó, hogy az időmérő 3 tizedesig mér. De nemcsak a pro pilóták, hanem a kevésbé rutinosak is szépen végig tudtak rajta menni, így mindenkinek siker élményt adott a versenyzés.

Az eredmény végül úgy alakult, hogy első lett az idei évben már visszavonult (senki nem tudja most már, hogy mitől vonult vissza) Senior Felnor (Felcsúti Norbert), a Dél-pesti FPV klub benjáminja Oszi (Babics Oszkár) lett a második és Magyarország leggyorsabb futára Daemon (Rontó Roland) végzett a harmadik helyen.

Összességében egy nagyon jó hangulatú, Bódig Krisztián klubvezetőnek köszönhetően jól összerakott versenynapot tudhatunk magunk mögött.

Nagyon jó volt! Köszönjük.

Kovács István
“Szittya”

Szólj hozzá