Drónok kora

Felejthetetlen élmény volt a “Nők a drónszakmában” találkozó

Április 9-én került megszervezésre az első “Nők a drónszakmában” találkozó, amelynek célja, hogy mindazon hölgyek, akik ebben a technikai szakmában dolgoznak, megismerjék egymást, tapasztalatokat cseréljenek és tanuljanak egymástól. Az esemény kapcsán kérdeztük a rendezvény szervezőjét, Csipak-Török Ágnest, a Légtér.hu egyik alapítóját.

Nők a drónszakmában 3

Fotó: Nagy Zsuzsanna

 
GO2FLY: Honnan jött az ötlet, hogy szervezel egy ilyen találkozót?

Csipak-Török Ágnes: Nemrég végeztem egy gyors elemzést a Légtér.hu facebook-csoportjában és azt tapasztaltam, hogy a 3500 tag közül mindössze 4% a hölgy, illetve a munkám során is azt látom, hogy nagyon kevés nő van jelen a szakmában. Ennek ellenére viszont úgy gondolom, hogy bennünket is érdekel ez a szakterület legalább annyira, mint a férfi társainkat, és van helyünk ebben a szektorban.

G2F: Mi volt a program? Milyen volt a hangulat?

CSTÁ: A találkozó egy izgalmas repülőtér-látogatással kezdődött, ahol a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret tekintettük meg, amelynek keretén belül egészen közelről csodálhattuk meg a fel- és leszálló repülőgépeket, valamint a földi kiszolgálásba is betekintést nyertünk.

Nők a drónszakmában 2

Fotó: Hajdinákné Vörös Fanni

 
CSTÁ: Bár hatalmas szél volt a repülőtéren, de így is felejthetetlen élmény volt a fejünk fölött néhány tíz méterrel elrepülő légyjárművek hangja és látványa. A túrát követően egy közös ebéd következett, végül pedig egy kötetlen beszélgetéssel zárult a program. A kezdeti rossz idő nem tudta kedvünket szegni, a találkozó végig jó hangulatban telt.

G2F: Kik vettek részt a találkozón?

CSTÁ: A találkozóra sokféle szakterületről érkeztek, voltak olyan hölgyek, akik az állami szférában dolgoznak, de kutatási területről is érkezett doktorandusz, illetve több fotós, videós kollegina is csatlakozott hozzánk, és természetesen a szolgáltatási szektorból is voltak néhányan. Úgy látom, hogy egyre tágabb az a terület, ahová a dróntechnológia beékelődik, teret engedve ezzel a drónszakma hölgyek közötti népszerűsítésének.

Nők a drónszakmában 1

Fotó: Virág Zsuzsanna

 
G2F: Hogyan értékeled az eseményt? Lesz-e folytatás?

CSTÁ: A lányok visszajelzési alapján, illetve a saját érzéseim szerint is nagy szükség volt már egy olyan kezdeményezésre, ami nem csak a jelenleg a szakmában dolgozó nőket fogja össze, hanem ösztönzőleg hat az olyan hölgyek számára is, akik valamiért nem mernek belevágni a szakmába vagy bizonytalannak érzik, hogy valóban nekik való-e ez a szakterület. Szeretnék még ilyen találkozókat szervezni, bízom benne, hogy legközelebb is lesz rá érdeklődés.

G2F: Honnan értesülhetnek azok a hölgyek, akiket érdekel a kezdeményezés?

CSTÁ: Ahogyan ennél az eseménynél is történt, a Facebookon biztosan meg fogom hirdetni a következő alkalmat, és természetesen a Légtér.hu csatornáin is közzé fogom tenni. A hétvégén pedig létrehoztam a Nők a drónszakmában Facebook-csoportot is, ahová várjuk az érdeklődő hölgyeket. Aki pedig nincs jelen ezen a média felületen, annak javaslom, hogy iratkozzon fel a hírlevelünkre.

Szólj hozzá