Drónok kora

Drónvideó a Balaton Park Circuit építéséről

Májusban készült el az az autóversenypálya, melynek építkezéséről a Colas-csoport nemrég tett közzé videót. A fővárostól kevesebb mint 90 kilométerre, a Balaton közvetlen közelében, Balatonfőkajáron elkészült komplexumról készült rövidfilmen a korábbi építési állapotokba is betekintést lehet nyerni.

A Balaton Park Circuit gyakorlatilag bármilyen nemzetközi autós vagy motoros versenynek otthont adhat majd. A Colas finisherei, kamionjai és többi gépe a Nemzetközi Automobil Szövetség és a Nemzetközi Motorsport Szövetség által előírt legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelően felépített pályát kiviteleztek, a videón mind az eszközpark, mind pedig a projekt megtekinthető. Mivel a pálya vonalvezetése szinte végig vízszintes, a vízelvezetés megoldására nagy hangsúlyt kellett fektetni. Emellett a szűk ívekben a keverék beépítése, a 3 finisherből és 9 hengerből álló géplánc meleg slusszal történő bedolgozása jelentett még új kihívást.

Volt olyan helyszín ahol 4 finisher dolgozott párhuzamosan. Az útalapot a Colas kollégái a munkaterület közvetlen közelében keverték. A versenypálya kopórétegét egyszerre 3 finisherrel építették párhuzamosan, sőt a célegyenes végén lévő 21 méter széles visszafordító ív 4 finisherrel készült. A 4115 méteres pályahossz többi paramétere:

  • a pályaszélesség 12-21 méteres volt,
  • hat balkanyar és tíz jobbkanyar készült el,
  • illetve 21 200 köbméternyi útalapréteget,
  • 18 000 tonnányi aszfalt kötőréteget,
  • és szintén 18 000 tonnányi aszfalt kopóréteget építettek ki.

Szólj hozzá