Ipari drónok Dróntechnológia

Drónokkal is találkozhattak az érdeklődők az Aquaworldben

Idén február végén ismét megrendezésre került a Precíziós gazdálkodási és agrárinformatikai konferencia és kiállítás (röviden és ismertebb nevén: PREGA) a budapesti Aquaworld Resort-ban. A kétnapos rendezvényt portálunk is figyelemmel kísérte, ugyanis minden téren nagy hangsúlyt kaptak az UAV eszközök.
 

prega2020 poszt hird

 
A Magyarországon hatodik alkalommal jelen lévő konferencián számos drónos témájú előadáson vehetett részt a közönség, és nagy érdeklődésre tartottak számot a kiállításon megjelenő bemutató eszközök is, köztük permetező drónok, kisebb-nagyobb multikopterek, valamint egy fix szárnyú UAV. Utóbbi különösen érdekesnek bizonyult az agrárium különböző területein tevékenykedők számára, hiszen hazai viszonylatban ritkábban találkozunk ilyen típusú drónokkal, a mezőgazdaságban (illetve nagy területen használva) azonban kimondottan előnyösnek számítanak hosszabb repülési idejük miatt. Ugyanakkor nem csak a földi légtérben repülő drónok voltak láthatóak testközelből, meg lehetett tekinteni a magyar fejlesztésű, Puli nevet viselő űrrobot egy példányát is.
 

prega2

 
Az előadók között feltűntek a magyar mezőgazdasági egyetemek professzorai és oktatói; képviseltette magát többek között a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem, a gödöllői Szent István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. Emellett találkozhattunk a hazai drón-eladásban élen járó kereskedelmi cégek vezetőivel is, akik a globális trendek mellett ismertették a drónok által elérhető új eszközrendszereket.

Egyértelműen központi témát jelentett a permetező drónok használata, melyek a jogszabályi környezet miatt itthon üzletszerűen még nem alkalmazhatók, kísérleti jelleggel, korlátozott területen azonban igen, így vannak már gyakorlati tapasztalatok az ily módon elérhető eredményekkel kapcsolatosan.
 

prega4

 
Több előadó ismertette az ún. monitoring (feltérképező) drónokban rejlő lehetőségeket és az ezen eszközök által használt távérzékelési technológiákat (pl. multi- és hiperspektrális kamerák, lidear technológia), valamint azok működési elveit. A szakemberek szerint az ilyen típusú UAV-ok a precíziós mezőgazdaság folyamatirányítási rendszerének alapvető eszközei lesznek a jövőben.

A következő konferencia és kiállítás időpontja 2021. február 16-17. A téma iránt érdeklődők a www.prega.hu weboldalon találnak további információt.

Szólj hozzá