Drónok kora Ipari drónok

Drónok integrációja a gazdaságba: képzésen át vezet az út

A 2021. január 1-jén életbe lépett új drónszabályozás sok bizonytalanságot, kétséget hozott a drónosok számára. A hobby-drónosoknak laikusként nagyon nehéz eligazodni a jogi és technikai szakkifejezések sűrűjében. A drónozást munkaként, hivatásként űzők között szintén sokan vannak, akik nem ilyen szabályozásra számítottak. Nekik is szükségük lehet most egyfajta szakmai háttértámogatásra, önmaguk (és akár eddigi eszközparkjuk) fejlesztésére, a fennálló lehetőségek megismerésére, mérlegelésére.

Ha valaki ilyen irányba mozdul, biztosan előtérbe kerül a sokszínű képzési paletta felmérése, hiszen a felkészültséget csak magas színvonalú képzéssel lehet megalapozni. Frikker Attilával, a Duplitec Kft. drónüzletág vezetőjével beszélgettünk a MyDroneSchool oktatási központ tevékenységről, speciális tanfolyamokról és az újonnan megnyíló szakma lehetőségekről.

Frikker Attila

GO2FLY: Drónos körökben már jól ismert dróndisztribútor cégetek, a Duplitec Kft., nemrég mégis új márkát vezettetek be a piacra, és elindítottátok a MyDroneSchool oktatási központot. Mi a kapcsolat a két intézmény között?

Frikker Attila: A Duplitec név egybeforrott a forgalmazással, ezért egy könnyen megjegyezhető és azonosítható brand-et akartunk, innen jött a „MyDrone” koncepció. Nem csak a „school”, de a „service” is ide tartozik, ezek köré húzzuk fel a teljes tevékenységi kör szegmentálását. A „MyDrone” hátterében biztos bázisként a Duplitec áll, így a gyártói tanúsítványok ugyanazok, a Duplitec pedig, mint hivatalos felnőttképző intézmény, továbbra is tanúsítja a most már MyDroneSchool brand alatt futó képzéseket.

G2F: MyDroneSchool oktatóközpontotokban az alapoktól a szakmai képzésekig több típusú kurzust is tartotok. Mely tanfolyamokat ajánlanád figyelmünkbe?

FA: Szeretném elsősorban kiemelni a szakmai képzéseket. Elég sok szó esik a kötelező kompetencia képzésekről, ezek mellett azonban nem szabad megfeledkezni a szakemberképzésről. Látni kell, hogy bizonyos szakmák drónos tudást igényelnek, a szakmaspecifikus drónos ismeretek megléte elengedhetetlen adott iparágakban. Kiemelhető a mezőgazdasági képzésünk, amely által nem csupán drónos ismeretek szerezhetők meg, de a növényorvos és térinformatikus oktatók által, a drónos alapozás mellett a mezőgazdaságban specifikusan használható ismereteket is oktatjuk. Példaként felhoznám a biztonságtechnikai képzésünket is. Hajlamosak azt gondolni az emberek, hogy ha a drónon van egy kamera, az már térfigyelő, de ez ennél sokkal összetettebb. A szabályok súlyossága és összetettsége miatt fontos számunkra, hogy a képzést magasan kvalifikált biztonságtechikai szakember tartsa. Erre a professzionális hozzáállásra és tudás átadásra, és a mély szakmai ismeretek képzésbe ágyazására törekszünk.

G2F: Hogy alakult ki az oktatógárdátok, milyen területekről érkeztek a munkatársaitok?

FA: Agár oldalon növényorvos, agrármérnök, térinformatikus tartja a képzéseket, a biztonsági, egészségügyi és kockázati kérdéskört orvos oktatja. A középiskolai és egyetemi képzéseket egyetemi oktatók bevonásával végezzük.

G2F: Kiknek szólnak a szakmai tanfolyamok? Milyen készségekkel, látásmóddal rendelkezzen az, aki erre a területre téved?

FA: Elsősorban az adott szakmában dolgozó szakembereket akarjuk megszólítani. Vannak szakmák, ahol már felmerült a drónok használatának indokoltsága, de a drónokat még nem építették bele az ismeretanyagokba. A továbbképzések ezért mindenképpen hasznosak a már ilyen területen dolgozó szakemberek számára. A mezőgazdasági képzés például mindazon gazdáknak jó lehetőség, akik szeretnének élni az innovációs eszközbeszerzés adta lehetőségekkel, továbbá azoknak is ajánljuk képzéseinket, akik most terveznek elhelyezkedni ilyen irányban, és szeretnék bővíteni a meglévő tudásukat, amellyel még piacképesebb önéletrajzot tudnak felmutatni. Természetesen várjuk azokat is képzéseinkre, akik szolgáltatást szeretnének végezni drónokkal.

G2F: Külföldön már keresett szakmák közé tartozik a drón operátor. Véleményed szerint az ilyen szakemberekre Magyarországon is megnőhet az igény?

FA: Ez már létező igény, olyannyira, hogy egyre inkább ebbe az irányba indul el számos iparág. 2016-ban még nem nagyon akartak a mezőgazdasági cégek drónt vásárolni. A felmérések alapján kiderült, hogy tízből egy gazda akart drónokkal foglalkozni. 2019-ben már tízből nyolc gazda akarta integrálni a drónokat saját emberrel. Ma már ugyanakkor, inkább szolgáltatásként szeretnék igénybe venni ezt. Úgyhogy abszolút növekvő ez az igény. Viszont fontos szempont az is, ne gondolja senki, hogy egy ilyen szolgáltatással könnyen lehet sok pénzt szerezni, mert egy ilyen új területre betörni és ott megmaradni csak sok munkával, a szükséges alapok elsajátításával, és a törvényi rendelkezéseket betartva lehetséges.

DJI Agras T20

G2F: Hazánkban, de világszinten is a mezőgazdaság területén terjed leggyorsabban az ipari drónhasználat. Nálatok is folyik egy mezőgazdasági drónkezelő képzés, mesélnél erről kicsit bővebben?

FA: Fontos hangsúlyozni, hogy mi az, ami egy ilyen mezőgazdasági képzésen elhangzik. Alapozás történik. Teljes képet adunk a munkavégzés folyamatáról. Nem csak annyiról van szó, hogy felszállok és lefújom a táblát. Fontos látni, hogy milyen ismeretekkel kell rendelkezni. Mi a szerepe a monitoring drónoknak, milyen szakemberek bevonása szükséges, és a végén persze hogyan lehet mindezt egy kijuttatási rendszerrel összekötni, növényorvos felügyelete mellett. A mezőgazdaságban is nagyon fontos szabályok vannak, amelyek ismerete nélkül az elvárt siker helyett könnyen károkozásba csaphat át, aki figyelmetlennek bizonyul.

G2F: Az egyes tanfolyamokon résztvevők milyen eszközökkel találkozhatnak nálatok? Tekintetbe véve, hogy a szakma és az iparág igen gyorsan fejlődik, mennyire nehéz egy képzőhely esetében az eszközparkkal is tartani a tempót?

FA: Itt fogható meg annak az előnye, hogy a Duplitec Kft. jegyzi ezt a képzést, és mint a DJI teljes palettájának disztribútora, a legújabb fejlesztések azonnal jelentkeznek a portfoliójában. A direkt gyártói kapcsolatnak köszönhetően nemcsak az új termékek megjelenésével kapcsolatban vagyunk előre informálva, hanem a különböző modellek frissítése, avagy bármelyik eszköz direkt gyártói támogatása azonnal elérhető, vagyis a gyártó távoli segítséget nyújt bármilyen helyzetben. Az oktatásba bevont eszközök ugyanakkor nem csak a DJI portfoliójának részei, mert agrárterületen például szükség van egyéb szenzoros és szoftveres kiegészítésre is (lásd speciális hőkamerák, multispketrális szenzorok, feldolgozó szoftverek, stb.). Az oktatásunknak ezek is részét képezik.

G2F: Végül egy személyes kérdés: Mi mozgat, mi motivál Téged ebben az egész drónos történetben?

FA: Az én fejemben van egy erős jövőkép ezzel az iparággal kapcsolatban, és eddig minden egyes mozzanat visszaigazolta, amit vártam. Motivál a folyamatos fejlődés, szeretem látni, hogyan jutunk előre, mik lesznek az erős irányok, merre lehet még terjeszkedni. És a következő generációt is erre szeretnénk felkészíteni.

Interjúnk a MyDroneSchool képzésközpontot üzemeltető Duplitec Kft. támogatásával készült.

Szólj hozzá