Ipari drónok

Új szakmákat teremt a technológiai fejlődés

Lépést tartva a gyors technológiai fejlődéssel új szakmákat és foglalkozásokat vettek hivatalos nyilvántartásba Kínában.

A kínai emberi erőforrás és szociális minisztérium a nemzeti piacfelügyelettel és a nemzeti statisztikai hivatallal karöltve tizenhárom új foglalkozást vett hivatalos nyilvántartásba.

Külön szakma művelőiként tartják majd nyilván ezentúl egyebek között a mesterséges intelligencia technikusokat, a dolgok internete technikusokat, a big-data technikusokat, a drónpilótákat, a mezőgazdasági menedzsereket, valamint az iparirobot-rendszerek üzemeltetőit.

Azzal párhuzamosan, ahogy a kínai gazdaság a mennyiségiből minőségi növekedésbe vált át, egyre nő a munkaerőpiaci igény a technológiai fejlődés által teremtett új szakmák művelői iránt – írja a minisztérium közleménye.
A kifejezetten a mesterséges intelligencia, a dolgok internete, a big-data és a számítástechnikai felhő alkalmazások fejlesztésével foglalkozó magas képzettségű szakemberek külön is keresettekké váltak a munkaerőpiacon. Az emberi munkát felváltó robotok terjedésével keresetté váltak az ipari robotrendszereket üzemeltető szakemberek. A biztonsági, felügyeleti, fényképészeti és mezőgazdasági feladatokra használt drónok terjedésével pedig a drónpilóták iránt nőtt meg az igény.

Forrás: MTI

Szólj hozzá