Hírek

Látványos ugrás előtt a drónos személyszállítás Ázsiában

Gondoltunk-e már arra, hogy a Körút megszokott látványelemének számító sárga taxik helyett a jövőben dróntaxit használva utazzunk A pontból B-be? Ha mindez nem is holnap válhat valósággá, az Ázsiából érkező hírek mégis bizakodásra adnak okot.

Az utasszállító drónok és a városokban működő légi mobilitási (UAM) megoldások specialistájának számító EHang vállalat ugyanis nemrégiben mérföldkőnek számító megállapodást kötött drón személytaxik gyártásáról. Máris mutatjuk a részleteket.

EHang bemutató Indonézia

Bemutató repülés Jakartában, Indonéziában

 
Nem hétköznapi megállapodás a drón személytaxik szempontjából

A társaság részéről publikált közlemény szerint az EHang nem kevesebb, mint 100 darab EH216 típusú légi taxira kapott előrendelést egy indonéz légitársaságtól. Ami azért kuriózum, mivel ez az eddigi legnagyobb rendelés, amelyet az EHang drón taxikra kapott Ázsiában.

A megrendelés egyébként a Prestige Aviation légiközlekedési szolgáltatótól érkezett. Amelyről azt érdemes tudni, hogy légi járművek értékesítését és beszerzését, valamint magánrepülőgépek lízingjét is felügyeli.

Prestige EHang megállapodás

Az EHang és a Prestige Aviation szerződés-aláírási ceremóniája

 
A Prestige Aviation korábban is vásárolt már egy EH216-os modellt az EHang-tól. Sőt, a két fél tavaly közös repülési bemutatót is tartott a drón segítségével az indonéziai Balin.

Dróntaxik Indonéziában

Az indonéz parlament elnöke, Bambang Soesatyo is jelen volt a szerződés aláírási ceremóniáján. Hangsúlyozta, hogy örömmel látja a két fél közötti együttműködés megerősítését, illetve a drónos fejlesztések szélesebb körű alkalmazásának előmozdítására irányuló közös erőfeszítéseket.

“Reméljük, hogy a következőkben további lehetőségeket tárunk fel az UAM indonéziai bevezetésének megkönnyítésére. Keressük az áttörés lehetőségét az infrastruktúra, a légi alkalmazhatóság és más kapcsolódó területek szempontjából.”

EHang kiállítás Indonézia

EH216 AAV kiállítás Jakartában, Indonéziában

 
„Indonézia egy szigetország, amelynek határain belül több mint 17 000 sziget található. Ezért egy új közlekedési mód, amely elősegíti a szigetek közötti mobilitást, kétségtelenül támogatni fogja a regionális gazdaságok exponenciális növekedését. Amit a hagyományos szárazföldi útvonalakhoz képest alacsony költsége is alátámaszt. Közös erővel biztonságos, hatékony, gazdaságos és környezetbarát közlekedési megoldásokat fogunk kidolgozni.” – mondta el Rudy Salim, a Prestige Aviation ügyvezetője.

Szóval, idehaza is készülhetünk a drónos taxizásra?

Valószínűleg a magyarországi bevezetésre és lokális alkalmazásra még várnunk kell néhány évet. Annál is inkább, mivel a Távol-Keleten is gyerekcipőben jár még a kezdeményezés. Ezzel együtt kétségtelen az érintettek igyekezete, ami bizakodásra adhat okot.

Hu Huazhi, az EHang alapító elnöke és vezérigazgatója elmondta, hogy a megállapodás számukra extra motivációt ad a globális jelenlét fokozására.

“Folytatni fogjuk a Prestige Aviationnel való mélyreható együttműködésünket az indonéziai UAM területén. Hiszünk abban, hogy a regionális átfogó gazdasági partnerségek kedvező lehetőséget teremtenek a nemzetközi együttműködéshez. Igyekszünk tovább gyorsítani a fejlesztések ütemét az ázsiai és csendes-óceáni térségben azzal a céllal, hogy minél magasabb szintű drón alapú szolgáltatással járulhassunk hozzá az emberek életminőségének javulásához.” – hangsúlyozta Huazhi.

Szólj hozzá