Dróntechnológia Hírek

“Láthatatlan” drónt fejleszt öt török mérnökhallgató nő

Öt mérnöknek tanuló nő összefogott, hogy egy olyan pilóta nélküli légi járművet fejlesszenek ki, amelyet nehéz felderíteni, és amely a határvédelemben és az erdőtüzek korai előrejelző rendszereként egyaránt használható – írta meg a Daily Sabah.

török mérnöknők

A Turkish Aeronautical Association Egyetem gépészmérnöki tanszékének fiatal hölgyei a fővárosban, Ankarában azt tervezik, hogy a közelgő Teknofesten bemutatják tervüket. Ez a nagyszabású technológiai esemény lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy megmutassák tehetségüket a technológia területén.

A hibrid drón hat óra repülési idővel rendelkezik, és átlátszó szerkezete miatt szinte láthatatlan. Héliummal töltött léggömböt tud szállítani, és polivinil-kloriddal van borítva. A csapat – Rabia Tuana Atak és Şeymanur Sırtlı másodéves gépészmérnökök, Beyza Nur Büyükyaprak másodéves villamos-elektronikai mérnök, Duygu Nur Kibar másodéves mechatronikai mérnök és Ümmühan Şahin másodéves informatikai mérnök – egy akkumulátort is felszerelt a drónra, hogy az energiát kapjon.

A Demirören hírügynökségnek elmondták, az motiválta őket, hogy megmutassák “a török nők képességeit”, és követték a modern Törökország alapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek a híres mondását, miszerint “a jövő az égben van”.

“A héliumos ballon lehetővé teszi, hogy a drón spóroljon az akkumulátorral, és így hosszabb repülési időt biztosít. A meglévő elektromos multikopterek nem tudnak 55 percnél tovább repülni” – mondta Atak, a fejlesztők egyike.

Törökország az elmúlt években nevet szerzett a védelmi iparban a török Baykar vállalat Bayraktar UAV-jának köszönhetően, amely mind belföldön, mind nemzetközi exportra sikeres volt, és több fiatalt inspirált arra, hogy érdeklődjön a drónok és hasonló járművek fejlesztése iránt.

Forrás: Daily Sabah / Demirören News Agency
Kép forrása: Turkish Aeronautical Association University

Szólj hozzá