Dróntechnológia Hírek

Csodafegyver-e az Ukrajnában híressé vált Bayraktar drón?

Az elmúlt napok és hetek drón témájú hírei rendre a török ​​gyártmányú Bayraktar TB2 drónok ukrajnai háborúban elért sikereiről voltak hangosak. Ezek apropóján szedtük össze röviden a modellel kapcsolatos lényegi tudnivalókat.

Cikkünk katonai vagy politikai állásfoglalás nélkül íródott! – ezt gyorsan szeretnénk leszögezni. Továbbra is a drón technológia híreinek, innovációinak és aktualitásainak publikálása a célunk. Ebben a cikkben is erre szorítkozunk.
Ennyit elöljáróban, most pedig térjünk is rá a Bayraktar TB2 drónok bemutatására.

Bayraktar_TB2_Runway

Dióhéjban a Bayraktar TB2 drón eredetéről

Egy török cég, a Baykar Technology tevékenységéhez köthető a fejlesztés és a gyártás egyaránt. Az 1986-ban alapított vállalat az évek alatt a török fegyvergyártás óriásává nőtte ki magát. Fedélzetén, a cég technológiai vezérigazgató-helyetteseként Recep Tayyip Erdogan török elnök vejével, Selcuk Bayraktarral.

Egy nemzetközi szinten is népszerűnek számító katonai drónról beszélünk. A publikus információk alapján Ukrajna például 2019 óta rendelkezik TB2 drónokkal, az elmúlt három év során pedig hozzávetőlegesen 50 darabot vásárolt a Baykar Technology-tól.

Bayraktar TB2 drón paraméterei és technikai sajátosságai

A Bayraktar TB2 6,5 méter hosszúsággal, illetve 12 méter szárny fesztávolsággal rendelkezik. Akár 24 órán keresztül képes a levegőben maradni, a maximális sebessége pedig elérheti a 220 kilométer/órát.

Ami a repülésre vonatkozó teljesítménykritériumait illeti, az üzemi magassága 18 000 láb, a maximális repülési magassága pedig 25 000 láb. Mindezt teljesen automatikus repülésvezérlés segíti, szintén automatikus le- és felszállási funkcióval megtámogatva.

A drón GPS-függés nélküli belső érzékelőfúzióval ellátott navigációval van ellátva, akár automata navigációs és útvonalkövetési funkcióval, egyedülállóan redundáns szervo működtető egységekkel.

A szaksajtó becslései szerint 1-2 millió dollár lehet a drón darabonkénti ára, így ráadásul jóval kedvezőbb feltételekkel szerezhető be, mint más gyártók hasonló teljesítményre képes modelljei.

Mennyire hoznak high-tech szintet valójában a Bayraktar TB2 drónok?

Összevetve mondjuk a pár éve felturbózott amerikai Reaper drónokkal, nem igazán lehetne ezt kijelenteni.

A 130 kilométer/órás utazósebességen közlekedő Bayraktar TB2 drónok legfeljebb 4 darab lézerirányítású rakétát képesek magukkal hordozni, illetve célzottan kilőni. Szemben a Reaper drónokkal, amelyek ennek a dupláját is tudják.

Rendkívül beszédes adat, hogy a Reaper drón által szállított 8 darab Hellfire levegő-föld rakéta 1,2 millió dolláros összértéke nagyságrendileg megegyezik azzal, amennyibe maga a komplett Bayraktar TB2 drón kerül.

Persze az egy pilóta, egy lövész és egy parancsnok hármasa által a szárazföldről koordinált TB2 a kedvező árfekvése miatt sok esetben jelenthet kedvező vételt. Még ha bizonyos mutatókban össze sem hasonlítható az „amerikai versenytárssal”.

Szólj hozzá