Dróntechnológia Hírek

Katonai drónok: milyen UAV-okat vethetnek be Ukrajnában?

Európa egyik legsötétebb napjaként hivatkoznak sokan 2022. február 24-re, amikor a hajnali órákban az orosz haderő megkezdte totális támadását Ukrajna ellen; ezzel beállt a háborús helyzet. Nem titkok, hogy az oroszok óriási technikai fölényben vannak, azonban tekintve, hogy mindkét fél hosszabb ideje készülhetett a konfliktusra, az ukránok is mindent megtettek a védelmük megerősítése érdekében.

A magunk részéről elsősorban annak igyekeztünk utánajárni, mi lehet a helyzet a drónok frontján, hiszen szinte bizonyos, hogy a modern katonai műveletekhez már-már hozzátartozó UAV-okat is bevetnek a szembenálló felek. Ehhez az amerikai Forbes magazin 2021 őszén megjelent elemzése nyújtott segítséget, melyben számba vették a közelmúlt katonai összecsapásaiban részt vevő pilóta nélküli repülőgépeket, feltételezve, hogy azok az éppen megkezdődő háborúban is szerepet játszhatnak.

Örmény-azeri konfliktus és TB2-es drónok

Az Örményország és Azerbajdzsán közötti 2020-as konfliktusban a törökök által szállított TB2 Bayraktar típusú drónok lézer-vezérelt rakétákkal lőtték át Örményország tartályait és más járműveket. Az Oroszország által biztosított örmény légvédelem ezekkel szemben tehetetlen volt, nem tudták eredményesen hatástalanítani ezen támadó eszközöket.

Turkish Air Force Bayraktar TB2

Turkish Air Force Bayraktar TB2 (Forrás: wikimedia.org)

A TB2-k hasonlóan súlyos veszteségeket okoztak az orosz hardvereknek korábban Szíriában és Líbiában is.

Amennyiben tehát Ukrajna a török TB2-es drónokat hadrendbe tudja állítani, azokkal vélhetően komoly károkat okozhatnak az orosz technikai eszközökben.

Helyi taktikai drónok

Ukrajna minden bizonnyal egy sor kisebb, taktikai drónt is megpróbál bevetni, amelyek azonban halálos rakományt is szállíthatnak. A helyi drónipar ugyanis a 2014-es konfliktus után mondhatni, beindult, ugyanis egyetemek, hobbisták és kisvállalkozások közvetlenül a frontvonalbeli egységekhez biztosítottak a drónokat.

Ebből a körből az Althon Avia A1 Furia emelkedett ki, egy taktikai felderítő drón, amely továbbfejlesztett formában továbbra is szolgálatban van. De a sokszínűség kifejezetten jellemző az ukrán sereg drónjaira, mivel az UKRINMASH fegyvergyártó cégutolsó ismert katalógusa 23 különböző típusú drónt, valamint további 13 fejlesztés alatt állót vonultatott fel…

A1-CM Furia és ST-35 Silent Thunder

A1-CM Furia és ST-35 Silent Thunder (Forrás: Althon Avia – athlonavia.com)

Kamikáze drónok

Mindezek mellett említést kell tenni az úgynevezett kamikaze drónokról. Ilyen például az ST-55 Silent Thunder típusú, vagy a KB Robotics által tervezett LUACC Swarm Launcher rendszer, amely gyors egymásutánban akár 36 halálos drónt képes a levegőbe juttatni.

Oroszország azonban felkészülhetett

Mivel előttük sem titok, hogy az ukránok rendelkeznek török TB2 típusú drónokkal, az elektronikus hadviselés fejlett eszközeivel, radarérzékelő és légvédelmi rendszerekkel észlelhetik és semlegesíthetik az ilyen UAV-okat.

Az sem véletlen, hogy az önjáró (mobil) lánctalpas Pantsir légvédelmi fegyvereknek – melyek Szíriában komoly veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni – újabb verziója jelent meg, melyet kifejezetten a dróntámadások elhárítására fejlesztettek ki.

Pantsir-S1 on 8×8 Truck KAMAZ-6560 TLAR

Pantsir-S1 on 8×8 Truck KAMAZ-6560 TLAR (Forrás: wikimedia.org)

Egyes megfigyelők szerint az orosz-ukrán határ közelében állomásozó harcjárművel olyan páncélbővítésekkel, hegesztett „fémketrecekkel” rendelkeznek a tank-torony felett, melyek arra szolgálhatnak, hogy eltérítsék, vagy idő előtt felrobbantsák a közeledő rakétákat.

Az oroszok tehát felkészülhettek, már csak azért is, mert több éves tapasztalatokra tettek szert a kisebb ukrán drónokkal szemben a Donyeck környéki összecsapásokban, és állítólag drónellenes kiképzésben is részesítik a katonáikat.

Oroszország drónjai

Csakhogy nem csak a függetlenségüket védelmező ukránok használnak drónokat, nyilván az orosz sorok között is ott vannak a legújabb fejlesztésű UAV-ok, melyek használatát Szíriában kellően kitapasztalták.

Oroszország olyan eszközöket vethet be, mint az Orion, a Forpost vagy az Orlan-10, amelyek közép- és nagy hatótávolságú felderítő drónok. Ezeket fel lehet használni akár ellenséges rakétavetők akkumulátorainak megtalálására, ami meglehetősen nagy előnnyel jár, hiszen egyetlen rakétavető több mint száz hektáros területet boríthat be kazettás bombákkal negyven mérföld távolságból.

Orlan 10 UAV

Orlan 10 UAV (Forrás: wikimedia.org)

Az ilyen csapások gyorsan elhasználhatják az ukránok védelmét a stratégiai pontokon, és megtizedelhetnek minden olyan erősítést, amely megpróbál csatlakozni a harcoló alakulatokhoz. Ha tehát lehetővé válik az orosz tüzérség számára, hogy hamarabb észleljen és először támadjon, ezek a drónok az ő előnyükre fordíthatják a jelenlegi, szomorú háborút.

Az oroszok a Forpost és más drónok fegyveres változatait is bevethetik, és nem az ukránok az egyetlenek, akiknek kamikaze drónjaik vannak. Az oroszok kísérlet szintjén már bevetettek Lancet és Cub támadó drónokat; Szíriában tesztelték ezeket is. A Lancet-1 egy kifejezetten katonai, robbanófejjel felszerelt, kézzel indítható propeller-vezérelt drón, amely harminc percig képes célpontokat keresni, majd több mint 100 km / óra sebességgel becsapódni. El lehet képzelni a hatást…

ZALA LANCET-1

ZALA LANCET-1 (Forrás: ZALA AERO GROUP)

Mindezek alapján biztosra vehető, hogy az új típusú hadviselés eszközei is meg fognak jelenni az ukrán hadszíntéren, kérdés, ki mennyire felkészülten használja ki őket. Mostani tudásunk alapján az oroszoknak mindenképp volt alkalmuk kitapasztalni a harci drónok használatát, kérdés, mit kezd velük Ukrajna.

Szólj hozzá