Ipari drónok

Készletkezelő drónokat tesztel a Maersk

A Maersk logisztikai osztálya azt reméli, hogy javítani tudja készletkezelési rendszerét, az áruk ellenőrzésének feladatát robotokra bízza. A svájci Verity startup céggel együttműködve a Maersk egy drónt próbált ki a feladatra, amely körberepül a raktárban és átvizsgálja az összes raklapon lévő árut.

Készletkezelő drónokat tesztel a Maersk

A megoldás nem egyedi, az Aeriu nevű magyar startup drónjai már jó ideje ott repkednek az IKEA raktáraiban, és a közel ötven éves múltra visszatekintő KITE Zrt. készlet felmérésébe is besegítenek.

A Verity kis drónja nagy fényerejű lámpával és nagy felbontású kamerával van felszerelve. Egyik raklapról a másikra repülve katalogizál. A drón este lép működésbe, amikor már mindenki hazament. Nincs forgalom, nem kell a munkavállalókkal egyeztetni, kivédhető az emberi munkavégzés hibázási lehetősége. A számlálás unalmas, hosszadalmas és veszélyes feladat, hiszen a magasban tárolt árukat is számba kell venni. A raktárban tárolt áruk pontos, naprakész mennyiségének ismerete elengedhetetlen és a Maersk szerint éppen ezért kiváló megoldás erre a feladatra a drón használata.

A drón fényképet készít az áru vonalkódjáról és az adatokat elküldi a Verity felhőalapú feldolgozó rendszerének, amely összehasonlítja a drón által látott és a raktárkezelő rendszerben rögzített adatokat. A leltári hibák így könnyen feltérképezhetőek, a hiányzó vagy rosszul elhelyezett áruk megjelölésre kerülnek a raktár vezetői számára.

A cég munkaerőhiány miatt bízta drónokra a leltározási feladatokat. A Maersk Performance Team részlege először a miami raktárban telepítette a drónrendszert. A munka eredményes és költséghatékony volt, ezért az Egyesült Államok egész területén szeretnék bevetni a drónkat.

A Verity és a Maersk esetében a következő lépés a vonalkódok ellenőrzése a raklapokon lévő összes dobozon. „Még nincs olyan megoldás, amely valóban lehetővé teszi, hogy a raklapon lévő összes csomagot át tudják vizsgálni.” – mondta Erez Agmoni, a New Jersey-i székhelyű Maersk North America innovációért felelős alelnöke egy tavaly szeptemberi webináriumon. „De van már néhány ötletünk, amivel próbálkozunk a Verityvel, és remélhetőleg ettől még sikeresebbek leszünk a logisztikai piacon…” – tette hozzá a cég alelnöke.

Maersk, egy dán hajózási társaság. A koppenhágai központtal dolgozó cég már több mint 118 éve végez tengeri szállítmányozást. 1996 óta a világ legnagyobb konténeres tengeri szállítmányozó cégének tartják. Több mint 750 hajóval rendelkezik, ezek összesített kapacitása eléri a 4 millió TEU-t. A világ legnagyobb konténeres szállító hajója, az Emma is Maersk flottájának a tagja. A dán cég 135 országban – köztük egyébként Magyarországon is – jelen van, 95 ezer dolgozót foglalkoztat világszerte. A Maersk tavalyi (2022) árbevétele 106 milliárd USD volt.

Szólj hozzá