Hírek

India: lopakodó drónt fejlesztett

A Defence Research and Development Organisation (DRDO) jelentős áttörést ért el az autonóm lopakodó drón sikeres teszt repüléseivel. Ez a csúcstechnológia India titkos, álcázott harci drón projektjének, a Ghatak kódnevűnek a része. A Chitradurga-i tesztpályáján (ATR) végzett kísérletek sikere Indiát azon nemzetek közé pozícionálta, akik fejlett, lopakodó technikával bíró katonai drónokkal rendelkeznek.

india  

Az első repülésre 2022 júliusában került sor. A két prototípussal eddig hat kísérletet végeztek. Innovatív tervezés és anyagok – ez jellemzi leginkább az csupaszárny profilú, nagy sebességű lopakodó indiai drónt. Könnyű, és saját, vagyis indiai fejlesztésű szénszálas előgyártott kompozit anyagból készült. Ez India elkötelezettségét mutatja az űripari technológia önfenntartásában. A kompozit szerkezet szál-interrogátorokat tartalmaz.

india3

Autonóm leszállási képesség az indiai drón egyik kiemelkedő jellemzője, hiszen így nem szükséges infrastruktúra vagy pilóta. Ez a technológiai tudás India fejlett ember nélküli légi rendszereinek bizonyítéka, amely stratégiai előnyt biztosít különböző műveleti helyzetekben

Szólj hozzá