Hírek

Húsvét előtt nem kerül bevezetésre a dublini repülőtéren a drónelhárító rendszer

Az év eleje óta hat illegális dróntevékenység történt a dublini repülőtér közelében, ami súlyos fennakadásokat okozott a repülésekben. A témával részletesen foglalkozott a go2fly.hu is februárban. Akkor a cikket azzal fejeztük be, hogy a drónelhárító rendszer bevezetésének engedélyezése kérdésében a labda Eamon Ryan, közlekedési miniszternél pattog, aki az ír parlament alsóházának Zöld párti képviselője. Időközben a szaktárca döntött is a drónelhárító rendszer telepítéséről, sőt a biztonsági személyzetet meg is kapta a használatához szükséges kiképzést, ám a mostani hírek szerint még mindig nem telepítették azt a reptéren.

daa

A dublini repülőtéren közel 500 000 utasra számítanak a húsvéti ünnepek idején. De az új drónelhárító rendszer még mindig nem került bevezetésre. Március közepén a repülőtér üzemeltetője, a DAA közölte, hogy megrendelést adott le az új drónellenes technológiára, és heteken belül használatba is kerül. Kevin Cullinane, a DAA csoport kommunikációs vezetője azonban azt mondta, hogy ez még nem áll készen. Cullinane elmondta, hogy már kiképezték a személyzet tagjait a rendszer használatára. Ez lehetővé tenné a dublini repülőtér 5 km-es körzetében repülő drónok bemérését, az irányítás átvételét és a drónok biztonságos földje juttatását mielőtt azok megzavarnák a repülőtér forgalmát.

Az új rendszer a már meglévő drón felderítő rendszerrel együtt fog működni. Az év eleje óta hat illegális dróntevékenység zavarta meg a dublini repülőtér működését, ami súlyos fennakadásokhoz vezetett. Hosszú késéseket, illetve több esetben azt is eredményezte, hogy más repülőterekre térjenek át a Dublinba tartó járatok.

A DAA szerint a következő hétvégén várhatóan 485 000 ember fordul majd meg repülőtéren. Csütörtök és hétfő között összesen 248 000 ember indul és várhatóan 237 000 ember érkezik majd ide.

Várhatóan húsvét hétfő lesz a legforgalmasabb nap, ekkor 103 000 utas ki és belépésével számolnak.

A hétvégén induló utasoknak azt tanácsolják, hogy a rövid távú járat előtt két órával, a hosszú távú járat előtt pedig három órával érkezzenek meg a termináljukba. A DAA jelentése szerint idén eddig az utasok 92% 20 perc alatt átjutott a biztonsági vizsgálaton.

Shannon Airport 2020 07 12 01

A másik nagy írországi nemzetközi repülőtér, a Shannon is mozgalmas hétvégére számít. Az 1930-as évek óta működő repülőtér a 2020 márciusában átadott fejlesztéseknek köszönhetően 40 check-in pulttal, öt poggyászkiadóval és 14 beszállókapuval szolgálja ki az utasforgalmat. 2021-ben a Shannon Repülőtér CT-szkennereket telepített a biztonsági ellenőrző pontokra, ami lehetővé tette a folyadékokra vonatkozó, 2006 óta érvényben lévő korlátozások feloldását. Az előrejelzések szerint ezen a hétvégén 73 000 utas fog áthaladni a repülőtéren – ez 26%-os növekedés a tavalyi évhez képest, és 20%-os növekedés 2019-hez képest.

 

Szólj hozzá